hren

Srbija i Crna Gora jedine su zemlje regije koje su se našle na popisu od 14 zemalja čijim državljanima bi od 1. srpnja trebao biti dozvoljen slobodan ulazak u EU.

Bosna i Hercegovina, Sjeverna Makedonija, Albanija i teritori Kosovo nisu na tom popisu.

Prvobitna lista obuhvaćala je četrdesetak država za koje je procijenjeno da imaju adekvatnu epidemiološku situaciju, ali je ona na kraju skraćena.

Prema odluci veleposlanika EU koja je donesena u petak kasno navečer, na njoj se trenutno nalaze i Alžir, Australija, Kanada, Gruzija, Japan, Maroko, Novi Zeland, Ruanda, Južna Koreja, Tajland, Tunis i Urugvaj.

Na spisku je i Kina, ali pod uvjetom da osigura reciprocitet, odnosno da omogući ulazak građana EU u tu zemlju, što u ovom trenutku nije slučaj.

Spisak država čijim građanima će biti dozvoljen ulazak u EU i dalje nije definitivan i njega će tijekom vikenda razmotriti države članice, a konačna odluka se očekuje u ponedjeljak.

Posljednju riječ ipak daju države članice, pa ne mora svaka od njih pustiti državljane svih 14 zemalja na svoju teritoriju, ali bi sve morale da poštuju odluku o zabrani.

To znači da građanima Sjedinjenih Američkih Država, Rusije, Izraela, Turske ili Saudijske Arabije za sada neće biti odobren ulazak na teritorij EU-a.

Kako je najavljeno, popisće biti ažuriran svake dvije nedjelje, u skladu s epidemiološkom situacijom u svakoj državi, učestalošću novooboljelih, kapaciteta za testiranje, načina prevencije i drugim krierijima.

Ipak, ključni kriterij je da država nema više od 16 novooboljelih na 100.000 stanovnika.

Prema procjeni veleposlanika EU-a, taj kriterij u regiji trenutno ispunjavaju samo Crna Gora i Srbija.

Izvor: N1


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij