hren

Svega nekoliko dana od ponovne pojave koronavirusa među nama, nekoliko je bolnica odlučilo zatvoriti svoja vrata za posjete. Time su bolesna, hospitalizirana djeca (ponovo) ostala bez pratnje roditelja, a rodilje su (ponovo) ostale bez pratnje na porodu.

Daniela Drandić iz udruge Roda kazala je da udruga skreće pažnju kako se ponavlja situacija potpunog nerazumijevanja potreba djece i rodilja u njihovim najranjivijim trenucima.

- Situacija u hrvatskim bolnicama je dinamična i mijenja se iz dana u dan, posebno zbog toga što svaki odjel u svakoj bolnici samostalno odlučuje o uvjetima i načinima pratnje bolesnog djeteta odnosno pratnju na porodu. U pravilu, pratnja postane upitna u onom trenutku kad bolnica zabrani posjete, poručuju iz udruge Roda.

- Bez pratnje roditelja, liječenje djece je duže i manje uspješno, a psihičke posljedice za djecu i obitelj su veće, često dugotrajne. Ne manje važno, zabranom boravka uz hospitalizirano dijete, roditeljima se uskraćuje pravo na informiranje i suodlučivanje u liječenju djeteta. Bez pratnje na porodu, žene i novorođenčad u većem su riziku od razvijanja ozbiljnijih komplikacija, a majke imaju više problema s prilagodbom na roditeljstvo, ističu.

Pratnja uz bolesnu djecu i uz žene na porodu nije luksuz, nije nadstandard - pratnja je civilizacijsko dostignuće koje je moguće organizirati tako da se poštuju epidemiološke mjere i smanji rizik prijenosa virusa na osoblje i druge pacijente na najmanju moguću razinu, kao što se to radi u drugim europskim zemljama, dodaju.

- U Austriji primjerice, pratnja bolesnog djeteta i pratnja na porodu nisu ni u jednom trenutku bili upitni, nego se radilo na tome da se uvedu epidemiološke mjere za zaštitu zdravstvenih djelatnika i drugih pacijenata, poput toga da pratnja mora nositi zaštitnu opremu i da kad jednom uđe, ne smije otići iz kruga bolnice. Takve mjere bi podržale, naglašavaju iz Rode.

U Hrvatskoj je nažalost redovito praksa da se na temama o djeci i ženama pokušavaju skupljati politički bodovi, ali kada je stvarno potrebno podržati ove skupine u ostvarenju njihovih prava, konkretna podrška izostaje. Sama informacija da pratnja uz bolesno dijete odnosno na porodu nije omogućena nije uvijek transparentna i dostupna, već roditelji se moraju raspirati u svaku pojedinu ustanovu i odjel.

- I tako, dok turisti slobodno šetaju po našoj zemlji, djeca i žene ostaju sami, a naša pisma i molbe nadležnima da riješe ovaj problem ostaju bez odgovora. No, angažirali su se roditelji, posebno “korona tate” koji na društvenim mrežama dijele slike sa natpisima kojima daju do znanja da žele biti uz svoje trudne partnerice, i uz svoju djecu, kad su najranjiviji, poručuju iz udruge Roda.

Izvor: HRT


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij