hren

ZORAN VAKULA dobitnik je ovogodišnje nagrade Europskog meteorološkog društva za najboljeg meteorologa iz medija.

"Ovo je nagrada za životno djelo meteorologu koji radi u sklopu neke emisije. Zoran je meteorolog i urednik meteorološkog programa na Hrvatskoj radioteleviziji (HRT). Snažna stručna i znanstvena pozadina Zorana Vakula spojena je s izvrsnošću u prezentaciji, visokom razinom raznih vještina i laganim načinom komunikacije što se očituje u njegovim emisijama", stoji u objašnjenju zašto je baš Vakula odabran za pobjednika.

Vakulu iz EMS-a hvale i da je meteorologiju približio širokoj publici, no bez trivijalizacije znanosti. Spominju i njegov angažman u showu Ples sa zvijezdama koji mu je, tvrde, omogućio da postane poznato ime HRT-a te time postane još učinkovitiji u izvještavanju o vremenu.

Spomenuli su i njegove angažmane u brojnim drugim emisijama i kvizovima, njegov meteo-strip, ali i pjesmu Vakula je reko Ante Casha te Saše Antića.

Zoran Vakula, dipl. ing. fizike rođen je u Virovitici 1970. godine, a diplomu fizike - geofizike s meteorologijom stekao je na zagrebačkome PMF-u. Meteorolog je i urednik na HRT-u, a od 1994. do 2013. radio je, i osam godina vodio, Odjel za vremenske analize i prognoze DHMZ-a.

Objavio je desetke stručnih i znanstvenih radova te održao mnogobrojna predavanja u zemlji i inozemstvu. Bavi se izradom, prezentacijom i verifikacijom vremenskih prognoza, od vrlo kratkoročnih do dugoročnih, te njihovom ekonomskom evaluacijom, a i osmišljavanjem meteorološkog sadržaja na različitim medijskim platformama.

Izvor: Index.hr


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij