hren

NEOVISNI zdravstveni istraživački centar na Sveučilištu Washington, Institut za zdravstvenu metriku i evaluaciju (IHME), objavio je na svojoj mrežnoj stranici nove procjene o broju umrlih od koronavirusa u Hrvatskoj koji bi uskoro mogao premašiti i zastrašujuću brojku 1000.

IHME predstavlja interaktivne grafikone koji prikazuju trenutnu situaciju s brojem mrtvih od koronavirusa i, što je još značajnije, procjene kako bi se stopa smrtnosti mogla kretati u budućnosti, odnosno tijekom sljedećih nekoliko mjeseci.

Jučer smo objavili njihove procjene za Hrvatsku koje su sezale do kolovoza i temeljile se na podacima o broju infekcija, mjerama ograničenja i drugim faktorima prije nedavnog porasta broja slučajeva na našem području, odnosno prije pojave novih žarišta covida-19 u Zagrebu, Đakovu ili zaraženih na teniskom turniru u Zadru.

Tada je IHME za početak kolovoza predviđao porast ukupnog broja umrlih sa sadašnjih 107 na 117, odnosno nije prikazivao značajan porast broja žrtava covida-19 na našem području.

Uskoro više od 1400 mrtvih

No, danas su stručnjaci sa Sveučilišta Washington objavili nove, ažurirane podatke za našu zemlju koji sežu do listopada i koji prikazuju mnogo tegobniji scenarij.

Prema ažuriranim predviđanjima, u Hrvatskoj će do kraja kolovoza biti više od 600 umrlih od koronavirusa, a do početka listopada više od 1400. Procjene su blaže jedino u slučaju da svi nosimo zaštitne maske - tada bismo krajem rujna mogli imati oko 270 smrtnih slučajeva.

Grafikoni prikazuju da bi dnevni broj umrlih u Hrvatskoj mogao potencijalno značajno skočiti početkom kolovoza s jedne na sedam žrtava dnevno. Krajem rujna, moglo bi nas čekati 25 dnevnih smrtnih slučajeva od covida-19 i moglo bi nam biti potrebno 240 slobodnih respiratora.

Procjene za SAD

IHME za SAD predviđa da će ukupan broj umrlih sa 123.000 krajem lipnja porasti na 145.000 krajem srpnja, 167.000 krajem kolovoza te 198.000 krajem rujna.

Dnevni broj umrlih trebao bi u Sjedinjenim Državama polako padati sa sadašnjih 740 na 650 do sredine kolovoza, a zatim opet početkom rujna početi značajno rasti na 900, a kasnije i više od 1000 dnevno.

Njemačka i Švedska

Pogledali smo što projekcije ovoga instituta kažu za Njemačku i Švedsku. Za Švedsku se predviđa blaži rast ukupnog broja mrtvih sa sadašnjih 5000 na blizu 5700 krajem rujna. 

Za Njemačku se također pretpostavlja blagi rast sa sadašnjih 8900 na 9600 krajem srpnja, 10.000 krajem kolovoza i više od 11.500 mrtvih početkom studenoga.

Izvor: Index.hr


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij