OBILAZAK INVESTICIJA
Za ovih 10 zemalja članica EU razrađen je zdravstveni sustav tko kome što plaća, kazao je Cappelli

U Hrvatskoj se stalno povećava broj turista, danas imamo više od 230 tisuća turista i bez obzira na sva negativna događanja ovih dana i dalje bilježimo rast dolazaka. Neke od destinacija, primjerice Lošinj, imaju negdje oko 55 posto popunjenosti u odnosu na prošlu godinu, dakle, prelazimo brojku koju smo najavili, a prosjek koji ćemo uzeti za cijelu godinu, ukoliko se epidemiološko stanje ne pokvari, je oko 35 posto u usporedbi s prošlom godinom. Novi režim na granicama malo će pooštriti kontrole ulaska u Hrvatsku iz Srbije i BiH gdje je narušena epidemiološka slika, dok režim za 10 europskih zemalja koji je ugovoren prije ostaje isti, kazao je ministar turizma Gari Cappelli za posjeta Crikvenici i obilaska investicija crikveničke turističke tvrtke Jadran d.d. Crikvenica.

Na pitanje novinara ima li otkazivanja smještaja u Hrvatskoj zbog korona tenisa u Zadru, odgovorio je da nema otkazivanja, već da postoji malo veći pritisak pitanja koje mediji traže iz bližih zemalja kao što su Slovenija i Austrija.

– Činjenica je da zadršlka postoji kako bi se za dan-dva vidjelo hoće li se nešto posebno promijeniti, zasad nema nekih većih konotacija i mislim da bi se nova klima koja se stvorila mogla zaustaviti za nekoliko dana. Moramo biti spremni na takva događanja, bilo tu, bilo na otocima, tih situacija će biti i od prvog dana govorim da moramo biti samo dobro pripremljeni i imati kvalitetne protokole da se zna tko što radi u kom trenutku u hotelu, u kampu, svi imaju svoja pravila ponašanja i što učiniti u slučaju zaraze kako bi se turisti osjećali sigurnima kao da su u svojoj državi. Za ovih 10 zemalja članica EU razrađen je zdravstveni sustav tko kome što plaća, kazao je Cappelli.

Iz Austrije i Slovenije prijetili su da će uvesti samoizolaciju za svoje građane kad se vrate iz Hravtske, podsjetili su ga novinari.

– Ne, danas se moram čuti sa svojim kolegama iz Velike Britanije gdje ćemo definirati ulaz britanskih turista na hrvatsko tržište tako da ako oni i dalje inzistiraju na ulasku, nema razloga da nam ne vjeruju naši prvi susjedi s kojima gajimo jako dobre odnose. Glasnogovornik slovenske vlade rekao je da slovenski građani neće imati nikakvih restrikcija kad se vrate iz Hrvatske. Obišao sam jutros jedan opatijski hotel, on je praktički pun, nema ni jedne slobodne sobe i u njemu je 99 posto inozemnih turista. Po onome što sam čuo u razgovoru s ljudima iz agencija i turoperatorima, nema otkazivanja dolazaka, samo je sad sve malo usporeno. Ne da turisti ne žele doći, nego žele više informacija i žele pričekati dan-dva da vide hoće li se možda narušiti epidemiološka situacija u Hrvatskakoj, kazao je Cappelli i dodao da i dalje nema otkazanih letova.

– Čak 66 inozemnih letova će biti pokrenuto za nekoliko dana i 11 letova Croatia Airlinesa; samo s Frankfurtiom ćemo tjedno imati 32 linije i na taj način dokazujemo da se preko Frankfurta možemo povezati s cijelim svijetom. Danas se još precizira Velika Britanija, pa bi nam i Britanci uskoro trebali početi stizati. Jet2.com agencija na tome inzistira i ima dosta dobar buking, naročito za Split i Dubrovnik i vjerujem da ćemo tu postići dobre rezutate, kazao je ministar a na pitanje novinara koliko je to riskantno s obzirom na to da Velika Britanija trenutno ima najtežu korona epidemiološku situaciju u Europi sa 2.000 do 2.300 oboljelih dnevno, ministar je kazao da će vrijediti pravila kontrole kao svugdje drugdje.

– Ako se za Britaniju otvara naša konkurencija – Španjolska, Italija Portuagal i Francuska, mislim da ne bi bila dobra poruka da im mi jedini zatvorimo vrata, jer je britansko tržište itekako važno Hrvatskoj, ali uz dodatne kvalitetne epidemiološke mjere koje će sigurno biti u zračnim lukama. Nakon što s s britanskim ministarstvima turizma i vanjskih poslova dogovorimo i dobijemo zeleno svjetlo da će letjeti u Hrvatsku, tada ćemo dodatno analizirati epidemiološke situacije i pozivam i sve nas u Hrvatskoj da se malo odgovornije ponašamo, opustili smo se, a preporuke su i dalje na snazi, poručio je Ministar Cappelli.

Istaknuo je da su aviolinije jako važne za hrvatski turizam jer da su Splitsko-dalmatinska županija i Dubrovnik praktički ovisni o avaioprijevoznicima.

– Splitsko-dalmatinskoj županiji i Dubrovniku su Amerika i Britanija najjača tržišta, tek onda dolaze Nijemci i svi ostali. Povratkom turista s tih tržišta automatski će turistički oživjeti Splitsko-dalmatinska županija i Dubrovnik, zato su nam važni ti letovi. Tu je i Zadar za kojih Ryanair pokreće 40 posto svojih aktivnosti u odnosu na prošlu godinu, oni za početak otvaraju ove stalne linije. Činjenica da idućeg tjedna otvaramo 90-ak aviolinija u ovim je okolnostima stvarno dobra, ocijenio je Cappelli.

Također, ministar je najavio da CRO kartice kreću 1. srpnja i da će već biti dodijeljene nekim tvrtkama.

– Kartice su tiskane, prve dvije banke su potpisale, a kasnije ćemo ugovarati i s drugim bankama, razgovarali smo s još osam banaka i spremne su na suradnju. Razgovarat ćemo da karticama u budućnosti damo dodatne povlastice. Dapače, one sad ne vrijede samo za ugistiteljske objekte, hotele i kampove, već smo njihovu upotrebu proširili na nautiku i obiteljski smještaj. Zbog stanja u državi uzrokovanog koronoavirusom očekujemo pad interesa za CRO karticu ove godine, po anketi koju smo radili početkom ove godine bilo je više od 63 zainteresiranih za korištenje kartice, a sad će taj broj drastično pasti na desetak posto, kazao je ministar Cappelli.

Izvor : Novilist.hr
F
oto : Damir ŠKOMRLJ


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij