hren

OBJAVLJENI su nepotpuni rezultati općih izbora u Srbiji.
Prema podacima CESID-a na 93 posto obrađenog uzorka, Vučićeva Srpska napredna stranka osvojila je 62,6 posto. 

Razlika između Vučića i drugih stranaka je ogromna.

Druga stranka ima tek 10,9 posto i to je Socijalistička partija Srbije Ivice Dačića, odnosno njihova koalicija s Jedinstvenom Srbijom.

Spas Aleksandra Šapića, nekadašnjeg vaterpolskog reprezentativca SR Jugoslavije i Srbije, osvojio je 4,2 posto.

Prema ovim rezultatima, samo te tri stranke ulaze u parlament, što je presedan u Srbiji. Vučićeva stranka trebala bi imati čak 189 mandata od 250 u srpskom parlamentu. 

Koalicija Dačićevih socijalista i Jedinstvene Srbije dobila bi 32 zastupnička mjesta, a Šapićeva lista 12 zastupničkih mjesta.

Opozicije u parlamentu uopće neće biti. U parlament će još ući samo četiri manjinske liste - Savez vojvođanskih Mađara (9),  dvije bošnjačke liste iz Novog Pazara - Muamera Zukorlića (tri zastupnika) te Sulejmana Ugljanina, s dva zastupnika. Tri zastupnička mjesta pripast će manjinskoj Albanskoj demokratskoj alternativi - Ujedinjena Dolina s juga Srbije.

Na izbore je izašlo oko 50 posto birača te iako konačni podaci o izlaznosti još nisu objavljeni, izvjesno je da su manji od onih na izborima 2016. kada je na izbore izašlo 56,7 posto birača. Najmanja izlaznost je u Beogradu.

Vučić držao slavodobitan govor pa napao novinarke

"Dobili smo povjerenje 63,4 posto građana Srbije, ali s nevažećim listićima i neobrađenim mjestima očekujemo i 65 posto. Dugo sam u politici, ali ovakav trenutak nikada nisam doživio. Večeras smo dobili ogromno povjerenje naroda u uvjetima kada je malo tko u to vjerovao. Ovo je povijesna pobjeda, povijesni trenutak. Dobili smo ogromno povjerenje građana. Dobili smo više od dva milijuna glasova, pobijedili smo svugdje, pobijedili tamo gdje nikada prije nismo, pobijedili smo strahovito uvjerljivo", rekao je Vučić nakon objave prvih rezultata, a pohvalio se i da je bila velika izlaznost u zatvorima. Svojim je pristašama poručio da ne budu arogantni u "povijesnoj pobjedi".

Kada su nakon dugog Vučićevog monologa uslijedila pitanja novinara, Vučić nije želio odgovoriti. Vučić se obrecnuo već na prvu novinarku koja mu je postavila pitanje i to one s njemu sklone Radiotelevizije Srbije. 

"Navikao sam da me prekidaju neki drugi nakon tri sekunde, a ne RTS", rekao je Vučić.

Još je veći problem nastao kada mu je pitanje postavila novinarka N1 televizije koja je pitala je li priželjkivao ovakav parlament bez opozicije. 

"Oni koje ste zagovarali ne bi prošli ni cenzus, želim vam puno sreće idući put, valjda će prijeći", rekao je Vučić na što su mu njegove stranačke kolege i pristaše počele mahnito pljeskati. 

U stožeru SNS-a potom je otvoren šampanjac, a ponovno su na red došli i trubači. 

Opozicija ogorčena, bivši srpski predsjednik Tadić: Vučić provodi inženjering na ljudima, ovo je bezizlazna situacija

Dok se u Vučićevoj stranci slavilo, opozicija je ogorčena na ovakve izbore. 

"Vučić je potpuno uspio uništiti političko tkivo Srbije. Vučić provodi inženjering na ljudima, ovo je bezizlazna situacija. Nije normalno da jedna stranka ima više od 60 posto, a prva sljedeća 10 posto", rekao je bivši srpski predsjednik Boris Tadić za N1. 

Podsjetimo, značajan dio oporbe bojkotirao je izbore, a unaprijed se znalo da će Vučićeva stranka odnijeti ogromnu pobjedu. 

Vođa Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas, jedan od čelnika oporbenog Saveza za Srbiju (SZS), koji je bojkotirao izbore, ocijenio je da izbori nisu uspjeli jer je glasalo manje od 50 posto upisanih birača.

"Ovi lažni izbori Aleksandra Vučića nisu uspjeli jer je na njih izišlo manje od 50 posto birača", rekao je Đilas novinarima.

Na tiskovnoj konferenciji za novinare oporbe koja je bojkotirala izbore rekao je da je, prema podacima Saveza za Srbiju, na izbore izišlo 42 posto birača, a u Beogradu samo 36 posto.

"Drago mi je što smo ovako 'pukli' - to dokazuje u kakvom je stanju Srbija", sarkastično je prokomentirao popularni srbijanski glumac Sergej Trifunović, koji je na izborima predvodio Pokret slobodnih građana (PSG) i ostao ispod izbornog praga, premda je prag uoči izbora spušten s pet na tri posto.

Analitičari: Očito nam treba ozbiljna, korjenita promjena političkog sustava u Srbiji

"Ovo su bili predsjednički izbori jer se lista zvala 'Aleksandar Vučić- za našu djecu', a nigdje nije bilo SNS-a i Republičko izborno povjerenstvo nije smjelo prihvatiti ime te iste jer je Vučić, posudivši joj ime, stvorio privid da je on kandidat", ocijenio je analitičar Cvijetin Milivojević.

"Očito nam treba ozbiljna, korjenita promjena političkog sustava u Srbiji", konstatirao je vođa Demokratske stranke Srbije (DSS) i čelnik pokreta "Metla 2020" Miloš Jovanović.

Građanska inicijativa "Ne da(vi)mo Beograd" (NDMBGD) ocijenila je da su nedjeljni izbori u Srbiji bili "namješteni" te da "ne oslikavaju izbornu volju građana", ustvrdivši da je odaziv birača bio ispod 50 posto, što znači da većina građana "ne pristaje na lažirane izbore".

Mala izlaznost u Beogradu za NDMBGD predstavlja "jasnu poruku" da srbijanska prijestolnica "ne pristaje na diktaturu naprednjačkog režima (SNS)" te da upravo u Beogradu može biti stvorena "kritična masa" da se naprednjake porazi na beogradskim izborima za dvije godine.

Jedna od činjenica koja je obilježila ove izbore je da u budućem sazivu parlamenta neće biti mjesta ni za Srpsku radikalnu stranku Vojislava Šešelja, koji je priznao poraz. Radikali su, prema preliminarnim podacima RIK-a, dosegnuli tek 1,58 posto glasova, nešto više od polovice do izbornog praga od tri posto.

Republičko izborno povjerenstvo za sada se očitovalo samo na temelju malog postotka obrađenih glasova, a detaljniji rezultati očekuju su u ponedjeljak prijepodne.

Izvor: Index.hr


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij