U Hrvatskoj se trenutno nalazi 154.530 stranih turista, no među njima nema zaraženih osoba, istaknuo je na pressici Nacionalnog stožera za civilnu zaštitu ministar Vili Beroš.

Komentirajući protok turista i otvaranje granica ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i šef Nacionalnog stožera za civilnu zaštitu rekao je da od samih početaka Stožer svakodnevno analizira situaciju.

"S obzirom na situaciju u susjednim zemljama, faza novog normalnog je faza suživota s virusom. Uz zaštitu kritičnih segmenata i infrastrukture radimo sve kako bi se gospodarske aktivnosti nastavile", rekao je Božinović i dodao:

"Dolazak stranih gostiju, turista se očekuje. Španjolska se otvorila za sve turiste Europske unije iako jučer imaju 363 nova slučaja i sedam umrlih. Njemačka je postavila kriterij na 50 zaraženih osoba na 100.000 stanovnika što je puno više nego što je situacija u Hrvatskoj. Uz apele na sve da se pridržavaju mjera, moramo održati turizam, a podaci izvana pokazuju da je Hrvatska jedna od najprivlačnijih destinacija za strane turiste."

Kako situacija nije ista u svim zemljama, Božinović je objasnio razliku u mjerama prema različitim zemljama:

"Što se tiče mjera za susjedne zemlje, za samo deset država članica EU otvorili smo granice tako da njihovi državljani ne moraju dokazivati svrhu ulaska u RH. To se ne odnosi na naše susjede koji nisu članice EU, oni moraju dokazivati da postoji neodgodiva osobna potreba (npr. smrt u obitelji, liječenje) ili ako su u pitanju neodgodivi poslovni sastanci. To su bili uvjeti i ranije, no ako bi netko najavio da ima važan poslovni sastanak, puštalo bi ga se. Sad se traži potvrda i procjena da je sastanak neodgodiv. Koriste se različite aplikacije i mailovi. Najveći dio upita iz trećih zemalja, a tu su i BiH i Srbija, negativno se rješava, tj. odbija se ulazak, to je otprilike 70% takvih zahtjeva. Nakon ovih uputa i javnih poziva u odnosu na nedjelju tjedan dana prije, danas bilježimo 40% ulazaka manje iz BiH i oko 20% manje iz Srbije."

Izvor : N1info


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij