hren

POTVRĐENA LOKALNA TRANSMISIJA
Prema neslužbenim informacijama, u Hrvatskoj je najmanje deset novih slučajeva zaraze koronavirusom. Novi slučajevi zabilježeni su i u Istarskoj županiji koja je imala status "korona free" županije.

Bernard Kaić, voditelj službe za epidemiologiju zaraznih bolesti Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo u razgovoru za DNEVNIK.hr rekao je kako bi porast broja slučajeva zaraze koronavirusom mogao biti početak drugog vala epidemije.

„Ne može se sa sigurnošću tvrditi, ali ovaj porast broja zaraženih u Hrvatskoj zaista bi mogao biti početak drugog vala“, rekao je Kaić.

Upitan za komentar nekih najava stručnjaka da bi mutacijama virus mogao oslabjeti i postati poput obične prehlade, epidemiolog nam je kazao da ne zna na temelju čega je netko došao do takvih zaključaka.

„To se ne može znati, kako će se virus ponašati“, kazao je.

Preporuke za putovanja u inozemstvo su poznate, ne preporučuje se, no ako je nužno treba prije provjeriti epidemiološku situaciju u zemlji u kojoj se putovanje planira. Pitali smo kakve su preporuke za građane koji koriste javni prijevoz.

„Mi smo preporuke za korištenje javnog prijevoza objavili još prije dva mjeseca. Distanca je moguća, ali je odgovornost na svakom organizatoru javnog prijevoza. Da primjerice, vozači autobusa i tramvaja zaista na ulazu u vozilo kontroliraju broj putnika, preporučena distanca svakako bi bila moguća“, rekao je Kaić.

Zatražili smo i pojašnjenje oko pojma lokalna transmisija. Epidemiolog nam je kazao da se tu ubrajaju i obiteljski kontakti, odnosno svi slučajevi koji koji nisu uvezeni iz inozemstva.

Izvor: Dnevnik.hr


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij