Nekoliko dana prije roka dovršena je prva faza sanacije trogirskog odlagališta otpada “Vučje brdo”. Oslobođene su nove plohe za odlaganje otpada, tlo je zaštićeno od direktnog kontakta s otpadom te su postavljeni plinski zdenci koji će prikupljati plinove koji nastaju na deponiju. Do kraja godine bit će dovršena i druga faza sanacije koja uključuje protupožarni sustav i hidrante, ali najveći dio posla je napravljen. Ovim projektom Trogir je riješio pitanje odlaganja otpada te osigurao dovoljan prostor za naredne četiri godine u skladu s trenutnim opterećenjem.

-Sada imamo deponij po najvišim standardima koji će nam služiti dok se, nadamo se, ne realizira regionalni centar. Osim deponija, uskoro otvaramo i reciklažno dvorište, a uz to svaki građanin ima pravo jednom godišnje besplatno odnijeti do 200 kg otpada u dvorište Holdinga. Na to podsjećam jer smo nedavno imali situaciju gdje su kamere zabilježile ilegalno odlaganje otpada u Žednom. Počinitelji su identificirani, kazne su im poslane, ali to nije ni cilj ni rješenje nego nam treba osjećaj odgovornosti prema zajednici i prirodi– istaknuo je gradonačelnik Ante Bilić i dodao:
-Gradska uprava čini sve da učini Trogir što „zelenijim“ i čišćim gradom. ali na svima nama je da se odgovorno ponašamo, da mislimo što bacamo i recikliramo što možemo jer smeće ne nestaje iako nam je daleko od očiju – zaključio je.

Ukupna vrijednost sanacije deponija je oko 12 milijuna kuna, od čega Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost financira 60 posto sredstava.

Video saniranog deponija može se vidjeti OVDJE


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij