hren

Nakon što je Vlada RH Yacht klubu Vranjic dala koncesiju na 30 godina, javili su se mještani sa strahom da će se učestala zagađenja morskog okoliša u tom mjestu nastaviti. Iako u Odluci Vlade stoji da će u ekologiju morati uložiti 6,4 milijuna kuna, Vranjičani su nepovjerljivi, a zagađenja i dalje aktualna. 

– Prema odluci Vlade RH koja je potvrđena na jučerašnjoj sjednici, pravo upravljanja nad 24.260 četvornih metara kopnenog i morskog dijela vranjičkog prostora u periodu od 30 godina dodijeljeno je tvrtki “Yacht Club Vranjic”iz Krila Jesenica. To je završetak prošlogodišnjeg koncesijskog natječaja koji je raspisan nakon što je tvrtka “Solin brodogradnja” koja je na tom prostoru poslovala niz godina završila u stečaju.

Planirano ulaganje u pomorsko dobro za vrijeme trajanja ugovora o upravljanju iznosi 40,01 milijun kuna. Isto tako, u planu je i zapošljavanje 70-tak radnika.
Navedene investicije i zapošljavanja trebale bi oživjeti vranjički škver i osigurati mu svijetlu budućnost. Međutim, ova odluka kod značajnog dijela Vranjičana izaziva i određenu strepnju. Naime, Vranjičanima su još uvijek svježa sjećanja na različite probleme proistekle iz bezobzirnog onečišćenje cijelog poluotoka – od cementa, otpadnih voda, istjecanja goriva pa sve do azbesta. Smatraju kako je potrebno više novca uložiti u ekološke projekte kako bi se zaštitio okoliš i sačuvala zdrava životna sredina. Ne smije se ni na koji način dozvoliti da se privatni interes stavi ispred interesa zajednice. Novac koji se dobije od koncesije trebao bi se u velikoj mjeri uložiti u taj koncesijski prostor i oplemeniti ga.

Strah ih je da se nakon azbestoze na ovom prostoru udomaće neke nove, po život opasne bolesti, poput silikoze? Zar ne bi bilo logično da se netko iz nadređenih institucija i službi „spusti među narod“, objasni donesenu odluku i umiri stanovništvo? – pitaju se iz političke stranke Bolji Solin.

Vranjičani su nas upozorili i na jedan nedavni primjer kad je primijećena mrlja mazuta, a reagiralo se sporo:

Čitatelj nam šalje ovaj video i kaže:

– Svi ti brodovi se opremaju tu na crno i tu vlada bezvlašće. A sva ta šporkica odlazi u misto iz dana u dan di se dica kupaju. Ja isto imam tu brod, tako da ne ispadne da nisam reka. Uglavnom, krivica leži na Lučkoj upravi, i lokalnim moćnicima, a iskreno, i na svima nama.

– Vranjic južna strana danas oko 12 sati. Mrlja mazuta cca 10 m2. Pozvani 112 i Lučka kapetanija i Lučka uprava i još mnogi drugi. Policija izašla na uviđaj poslije 3 i po sata i naravno ništa nisu našli jer sam tri litre Čarlija potrošio za razbiti mrlju….ovo je stvarno nedopustivo i problem mjesta jer ovakve situacije se zadnje vrijeme sve češće ponavljaju. Odgovorni, pronađite krivca i brže reagirajte – upozorio je Vranjičanin Pino Ivić.

Izvor: Morski.hr


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij