hren

U Hrvatskoj se trenuto nalazi oko 115 tisuća turista, i to najviše u Istarskoj, Primorsko-goranskoj i Zadarskoj županiji. Rekao je to ministar turizma Gari Cappelli danas novinarima na terasi hotela Milenij u Opatiji osvrnuvši se na rezultate produženog vikenda i blagdana Tijelova koji je u Hrvatsku doveo prvi nešto veći turistički promet te najviše gostiju s hrvatskog, slovenskog, njemačkog i nešto s austrijskog tržišta.

Od početka lipnja do danas tako je u Hrvatsku ukupno stiglo oko 188 tisuća turista te je ostvareno oko milijun noćenja. Kako se od noćas u ponoć otvaraju njemačke granice u smislu da državljani Njemačke po povratku u svoju zemlju ni u jednoj pokrajini neće morati u samoizolaciju, da u utorak to vrijedi i goste iz Austrije koji stignu u Hrvatsku, a od petka i za Mađare, do kraja lipnja se očekuje i povećanje promet s tih tržišta.

To je u skladu su očekivanjima da će se oko 15. lipnja otvoriti granice za goste iz Srednje Europe, naveo je ministar turizma navodeći i kako srednjoeuropsko tržište Hrvatskoj znači oko 55 posto godišnjeg prometa.

Potražnja za kampovima

– Najveća potražnja je za kampovima, potom, privatnim smještajem i hotelima. Naravno i za nautikom. Mogu reći kako trenutno u Rijeci na vezu imamo velikih jahti vrijednosti oko milijardu eura i za megajahte trenutno nema ni jednog slobodnog veza. Slična situacija je i u Malom Lošinju gdje takošer praktički nema mjesta za ove velike brodove. To je rezultat i naše reakcije da smo dozvolili ulazak megajahti bez većih probelma, samo uz najavu. Time smo pokrenuli dolazak tih brodova iz Francuske, Španjolske, odnosno Baleara, a imamo najave i dolaska velikih jahti s Kariba. Prve četiri takve jahte s Kariba, dužine od 75 do 120 metara, stižu do kaja mjeseca, najavio je Cappelli. Što se tiče produženog vikenda Tijelova, pokazuje se da se kvalitetniji i skuplji smještaj bolje puni pa je tako 73 posto gostiju koji borave u kampovima, smješteno u kampovima s 4 zvjezdice, a što se hotela tiče, oko polovice gostiju boravi u hotelima s 5 zvjezdica. Iako dio hotela još nije otvoren, već će se otvoriti sukcesivno.

Što se tiče najava za sezonu, ministar je kazao kako je prema sadašnjim najavama sigurno da će neke županije, poput Istre i Primorsko-goranske, ostvariti i do 40 posto lanjskog prometa, što je više od onoga što se komunicira, a to je na razini Hrvatske nekih 30 do 35 posto za cijelu Hrvatsku. Buking je, kaže ministar turizma, od 10. srpnja značajno rastao i više nema otkazivanja rezervacija, pogotovo s najvažnijih tržišta. Što se tiče Dalmacije, ovih dana će se dogovoriti zadnji detalji oko sufinanciranja naleta Ryanaira za Zadar koji uvodi 6 linija, a najavio je i kako idućeg tjedna kreću letovi za Rijeku, i to iz Dussledorfa jedna te iz Hamburga dvije linije. Što se Rijeke tiče, tu je i linija vlakom Regijeta iz Praga za koju je od četvrtka prodano 10 tisuća karata.

Inače, na pitanje o politici cijena za sezuonu, a koje se trenutno još nisu značajnije smanjile, kazao je kako je to pitanje cjenovne politike svakog poslovnog subjekta, kao i da svi čekaju last-minute. Mnogi su umjesto spuštanja cijena gostima ponudili dodatni dan boravka besplatno, gratis večeru, masažu i slično.

Pojava koronavirusa

– Sigurno je da će to regulirati i tržište. Obzirom da u privatnom smještaju imamo najveći broj kapaciteta, za očekivati je da će tu biti najveći pritisak. Jasno, važno je naći dobar balans, ovisno o poziciji, kvaliteti smještaja, kazao je Cappelli.

Najavio je i kako će se kroz nekih desetak dana vidjeti što će biti s otvaranjem granica prema trećim tržištima, među kojima su Hrvatskoj dosta važna tržišta Bosna i Hercegovina te Srbija. Isto tako vrlo zainteresiran za otvaranje granica je Izrael, a razmišlja se da bi se, ako situacija dozvoli, početkom rujna, dakle za posezonu otvorile granice za dolazaka gostiju iz Kine i Koreje. U tijeku su i pregovori oko letova iz Francuske, kao i Velike Britanije.

Obzirom na najave sve većeg broja dolazaka stranaca i pitanje da neki od njih budu Covid pozitivni, kazao je kako će do toga sigurno doći.

– Hrvatska je dobila ogroman kredit od zdravstvene struke po tom pitanju, dokazali smo i znanje i iskustvo u rješavanju ovakvih situacija. Takvih slučajeva će biti, međutim bitno je da znamo kako postupati u takvoj situaciji. Neki epidemiolozi s kontineta će biti stacionirani na moru, ovih dana otvaramo i veći dio turističkih ambulanti, kazao je ministar turizma. Na pitanje što je s protokolima za postupanje, obzirom da ima slučajeva da su neke destinacije same krenule u njihovu izradu, kazao je kako na nacionalnoj razini postoji protokol postupanja koji vrijedi za cijelu državu.

Za početak 40.000 Cro Cartica

Ministar je podsjetio i na projekt CroCartice preko kojeg će poslodavci neoporetivo moći radniku isplatiti 2.500 kuna za turističku potrošnju. naime, Cro Cartica kreće 1. srpnja, i za početak će se tiskati oko 4.000 kartica. Proširena je njena primjena i na privatni smještaj, aranžmane turističkih agencija za Hrvatsku te nautiku.

– Kada smo prije korone provodili anketu, zainteresirano je bilo oko 63 posto poslodavaca, no jasno je da će sada interes biti manji. No to je dugoročni projekt poticanja potrošnje u Hrvaskoj ove i budućih Vlada, kazao je Cappelli.

Izvor: Novilist.hr


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij