hren

Čak 9.160 građana Hrvatske je pod ovrhom i računi su im blokirani jer nisu redovito plaćali zakonsko uzdržavanje djeteta, odnosno alimentaciju, pa ih se na to moralo prisiliti ovrhom. Za tu obvezu duguju ukupno 930 milijuna kuna, od čega je gotovo 734 milijuna kuna osnovice, dok ostatak otpada na kamate. Podaci su to koje nam je o ovrhama koje se trenutačno provode, pa tako i o onima radi neplaćene alimentacije dostavila Fina.

Sredinom travnja obustavljena je provedba ovrha u sklopu mjera za pomoć građanima u krizi. Međutim, ni tada nisu obustavljene sve ovrhe niti su deblokirani računi svim dužnicima jer su iz primjene izuzeti, među ostalim i oni koji nisu plaćali alimentaciju za djecu. U srijedu je prema podacima Fine bilo blokirano 10.859 fizičkih osoba.

– Od tog broja ovršenika, za njih 84 posto provodi se ovrha na novčanim sredstvima po osnovi zakonskog uzdržavanja djeteta (9.160 ovršenika), stoji u Fininom odgovoru.

Dug i kamate

Ukupan dug svih trenutačno blokiranih građana je oko 870,8 milijuna kuna glavnice i 224 milijuna kuna kamata, što znači da se, od ukupnog duga za koji se trenutačno provodi ovrha, čak 85 posto iznosa odnosi na tražbinu zakonskog uzdržavanja djeteta.

Iz Fine pojašnjavaju i da se preostali iznos duga za koji Fina i dalje provodi ovrhu, odnosi na mjere osiguranja iz kaznenog postupka (7,7 posto, odnosno 85 milijuna kuna), dok ostatak otpada, primjerice, na ovrhe radi namirenja budućih obroka po dospijeću, neisplaćene plaće, naknade plaće ili otpremnine.

Uzdržavanje djeteta najčešće je obveza koja se određuje jednom od roditelja nakon razvoda braka, ali moguće je da to bude i obveza drugih srodnika, primjerice bake ili djeda, maćehe ili očuha. Ipak, obveza je to koju uglavnom ima roditelj s kojim dijete ne živi, a nije rijetkost, odnosno nije mali broj roditelja koji tu obvezu izbjegavaju i na kraju je ovrha jedini način da ih se prisili na plaćanje.

Prema Fininim podacima ispada da su ti roditelji i pojedinačno skupili popriličan iznos duga za uzdržavanje djece. U prosjeku je svatko od onih koji su završili u blokadi zbog neplaćanja alimentacije djetetu dužan više od 80 tisuća kuna i na to je još skupio i 21,5 tisuća kuna kamata. To znači da svatko od njih za izdržavanje svog djeteta ili djece u prosjeku duguje nešto više od sto tisuća kuna.

Obiteljski zakon propisuje da su roditelji dužni uzdržavati djecu do punoljetnosti, a punoljetno dijete dok se školuje u srednjoj školi, odnosno dok studira, a najdulje do 26. godine života. Ako se roditelji razvedu, roditelj s kojim dijete ostaje živjeti svoj udio uzdržavanja djeteta ispunjava svakodnevnom skrbi o njemu, dok se roditelju koji ne stanuje s djetetom određuje novčana naknada, odnosno alimentacija.

Postotak plaće

Minimalne iznose alimentacije, odnosno minimalne materijalne mjesečne potrebe za uzdržavanje djeteta određuje Ministarstvo socijalne skrbi svake godine, a određuje se prema udjelu u prosječnoj neto plaći.

Tako bi minimalna naknada za dijete do šest godina trebala biti 17 posto prosječne plaće, za dijete od sedam do 12 godina 20 posto prosječne plaće, a za dijete od 13 do 18 godina 22 posto mjesečne plaće.

No, alimentacija može biti i niža od tog iznosa jer ovisi i o primanju roditelja i konačan se iznos računa na temelju prihoda roditelja, mjesečnog iznosa uzdržavanja prema dobi djeteta i zajamčenog preostalog dijela koji ostaje roditelju.

Obustava ovrha

Mjera zastoja ovrhe na snazi je do 17. srpnja s time da se može produžiti i tri dodatna mjeseca. Fina je od 18. travnja zaustavila ovrhu na novčanim sredstvima za ukupno 244.865 fizičkih osoba, od čega je 234.587 građana pod ovrhom kao potrošači, dok preostali obavljaju neku registriranu djelatnost. Njima su tada deblokirani računi. Taj zastoj znači i da se do sredine srpnja, a moguće i do sredine listopada, neće činiti ništa na naplati 17,2 milijarde kuna glavnice i 6,7 milijardi kuna kamata.

Tako je za plaće do četiri i pol tisuće kuna određena minimalna alimentacija od 966 kuna za dijete do šest godina, 1.137 kuna za dijete od sedam do 12 godina, a za djecu stariju od 12 godina pa do punoljetnosti iznos je 1.251 kuna.

Za roditelje koji, primjerice, imaju primanja od deset i pol do 11,5 tisuća kuna određena je alimentacija u iznosu od 1.810 kuna za djecu do šest godina. Za djecu od šest do 12 godina alimentacija je 2.077 kuna, a za djecu od 12 do 18 godina minimalan iznos je 2.101 kunu.

Ako roditelj uzdržava dvoje i više djece, onda se ne računa zbroj dvije ili više alimentacija, nego se konačan iznos obično umanjuje za 20 posto.

Izbjegavanje plaćanja alimentacije zakonski je kažnjivo, a roditelj koji ne plaća alimentaciju može dobiti i kaznu zatvora do tri godine. U slučaju kad roditelj kojem je određeno plaćanje alimentacije ne ispunjava svoju financijsku obvezu, onda roditelj s kojim dijete živi ima pravo na privremeno uzdržavanje na teret centra za socijalnu skrb i to dok roditelj koji je dužan plaćati alimentaciju to ne počne činiti.

Izvor: Novilist.hr


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij