hren

SPORAZUM SA SINDIKATIMA
Uređuje se i mogućnost slanja radnika na »čekanje«, ali i ponovno korištenje instituta preraspodjele u maksimalnom trajanju od 60 sati tjedno

ZAGREB – Socijalni partneri u turizmu, Sindikat turizma i usluga Hrvatske (STUH), Sindikat Istre, Kvarnera i Dalmacije (SIKD) i Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) – Udruga ugostiteljstva i turizma, sklopili su novi Sporazum kojim stavljaju izvan snage Sporazum o moratoriju na odredbe Kolektivnog ugovora ugostiteljstva potpisan 25. ožujka. Naime, novim je Sporazumom dogovoren nastavak primjene odredbi Kolektivnog ugovora ugostiteljstva.

Sporazumom je utvrđeno kako se do 30. travnja 2021. neće primjenjivati dio članka 30. Kolektivnog ugovora ugostiteljstva, u dijelu u kojem je regulirana visina minimalne bruto plaće u kunama bez dodataka za II, III, i IV grupu složenosti poslova. Ostali članci ostaju na snazi i primjenjuju se do 31. prosinca 2021.

Dogovorene su i iznimke – ako su kod pojedinog poslodavca uslijed izvanrednih okolnosti izazvanih virusom COVID-19 temeljem aneksa kućnog kolektivnog ugovora ili posebnog sporazuma sklopljenog sa sindikatima potpisnicima Kolektivnog ugovora ugostiteljstva pojedina pitanja u kućnom kolektivnom ugovoru uređena drugačije nego u Kolektivnom ugovoru ugostiteljstva, za vrijeme važenja tih kućnih aneksa odnosno sporazuma njihove će odredbe za radnike tog društva imati prednost pred odredbama Kolektivnog ugovora ugostiteljstva.

Važan sporazum

Sporazumom je utvrđeno kako za vrijeme trajanja pandemije virusa COVID-19 i njezinih posljedica na turistički sektor, a zbog čega je ugroženo poslovanje u ugostiteljstvu i turizmu i dijelom ili u cijelosti prekinuto poslovanje poslodavca te posljedično zbog nemogućnosti osiguranja posla radniku, radnik za razdoblje kada ne radi, prema odluci poslodavca ima pravo na naknadu plaće u iznosu od najmanje 50 posto njegove osnovne plaće.

Ukoliko bi navedeni iznos bio niži od minimalne plaće propisane Uredbom o minimalnoj plaći, radnik ima pravo na iznos u visini minimalne plaće. Kod poslodavaca koji imaju kućne kolektivne ugovore, visina osnovnih plaća, odnosno visina osnovice plaća i visina naknade plaće, utvrđuju se temeljem pregovora između sindikata i poslodavca.

U HUP-u ističu kako je potpisani Sporazum važan, ne samo radi kontinuiteta uređenja radnih odnosa u turizmu, već i zbog potrebe da se zbog utjecaja posebnih okolnosti na poslovanje u ugostiteljskoj djelatnosti sporazumno urede nove mogućnosti kao što je »čekanje« ili prekid rada uzrokovan posljedicama korona krize.

Sporazum za poslodavce je dodatno važan i zbog ponovne mogućnosti korištenja instituta preraspodjele u maksimalnom trajanju od 60 sati tjedno, a koju nije moguće koristiti bez kolektivnog ugovora. Inače, kako su socijalni partneri zbog aktualnih okolnosti postupak proširene primjene odlučili pokrenuti kada se za to steknu uvjeti, odredbe iz potpisanog Sporazuma i važećeg Kolektivnog ugovora primjenjuju se samo na članove HUP-a.

Oporavak sektora

Potpisnici ističu i kako su svjesni težine stanja i važnosti dogovora primarno kako bi se očuvala radna mjesta i time osigurao opstanak tvrtki i oporavak turističkog sektora. Dodaju i kako je Socijalno vijeće za turizam dalo podršku Vladi za sve što je učinjeno do sada, a posebno je važna odluka o nastavku potpora za plaće radnika, te reprogram mjere stalni sezonac na što su zajednički apelirali.

– Turističkom sektoru mora se pružiti podrška kako bi se premostio period do sljedeće turističke godine, što se može postići snažnijim korištenjem EU sredstava i fondova za pomoć turizmu kroz subvencije plaća. Kao socijalni partneri Vlade nastavit ćemo razgovore kako bi se našla potrebna rješenja i osigurale potpore za plaće radnika s ciljem očuvanja radnih mjesta do proljeća 2021. godine, ističu poslodavci i sindikati u turizmu.

Izvor: Novilist.hr


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij