hren

Premijer Andrej Plenković dogovorio je s austrijskim kancelarom Sebastianom Kurzom da će Austrija u srijedu odlučiti o ukidanju restrikcija za kretanje stanovništva između dvaju zemalja od sredine lipnja. Unutar Europske unije i ranije je utvrđeno postojanje političke volje da se granice među državama članicama otvore 15. lipnja

Iako su Austrijanci prošlog tjedna bili najčešći posjetitelji Hrvatske iza Slovenaca, Austrija još uvijek nije službeno odobrila putovanja u Hrvatsku, niti je za hrvatske državljane ukinula ograničenja prelaska granice, kao što je to učinila sa susjednim državama osim s Italijom.

Premijer Plenković najavio je da će se to uskoro promijeniti.

Na svom Twitter profilu objavio je da je s austrijskim kancelarom Sebastianom Kurzom razgovarao o pripremi za idući sastanak Europskog vijeća i situaciji s epidemijom koronavirusa. Dogovorili su da će vlada u Beču sutra donijeti odluku o ukidanju restrikcija za kretanje ljudi između Hrvatske i Austrije od sredine lipnja.

Otvaranje unutarnjih granica Europske unije počelo se dogovarati još u svibnju, a talijanski šef diplomacije Luigi Di Maio najavio je prije točno dva tjedna da će 15. lipnja biti europski 'Dan D' za turizam uoči ljetne sezone.

Hrvatska je otvorena za austrijske turiste, oni to znaju i dolaze, rekao je u petak ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

'U ovom trenutku su iza Slovenaca Austrijanci naši najčešći posjetitelji. Hrvatska je otvorena u tom smislu, Austrijanci to znaju i oni dolaze', rekao je Božinović nakon videokonferencije europskih ministara unutarnjih poslova.

'Mislim da je Hrvatska toliko prepoznata, toliko atraktivna i doživljena od naših susjeda i država članica Europske unije da ne vidim što će ih spriječiti da dođu u Hrvatsku', rekao je Božinović i dodao kako je Zagreb u bilateralnim razgovorima s Bečom.

Izvijestio je da se na videokonferenciji pokazalo da na ministarskoj razini postoji politička volja unutar EU-a da se unutarnje granice otvore u razdoblju oko 15. lipnja, no kako se i dalje moraju pratiti epidemiološke slike jer pandemija nije u istoj fazi u svim državama.

Što se tiče vanjske granice EU-a, hrvatski ministar je istaknuo da će se po tom pitanju primjenjivati koordinirani pristup 'obzirom da je infekcija covida-19 vrlo intenzivna u raznim dijelovima svijeta', no i da se uvijek može napraviti određeni izuzetak prema onim zemljama koje imaju povoljnu epidemiološku situaciju, posebice u bližem europskom susjedstvu.


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij