Najpogođeniji krizom u turističkom bi sektoru mogli biti hosteli, kojih je u Hrvatskoj posljednjih godina niklo na stotine. Samo u Splitu ih je četrdeset i svi su trenutačno prazni.

Gosti koji su u njima odsjedali, uglavnom mladi ljudi koji zrakoplovima stižu iz prekomorskih zemalja, ovoga ljeta teško da će moći doći pa mnogim hostelima prijeti zatvaranje.

Antea je vlasnica dvaju hostela u Splitu. Na kraju prošle sezone uložila je zaradu u bar s hranom. Sada zarade nema, a računi za najam i režije stižu.

- Naši su gosti Amerikanci, Australci, Kanađani, Britanci, ja bih rekla jedno 90% što je ogroman postotak tako da i to malo Europljana što će doći. Ne znam koliko će nam usput spasiti sezonu, govori Antea Ćurin, vlasnica dvaju hostela.

Nisu u pitanju samo muke vlasnika, upitna su i radna mjesta. Vladan je u hostelu stalni sezonac, a sezone nema.

- Znači, zaposlen sam cijelu godinu, prijava na mirovinsko ide, sve je dobro, ide i neka sića sa strane koja uspije pokrit misec dok posla se ponovo ne pokrene, objašnjava Vladan Pujin, radnik u hostelu.

Lani su splitski hosteli s oko 1300 kreveta zabilježili više od 115 tisuća noćenja. Sve te sobe sada su prazne, kao i središte grada gdje je većina smještena.

- Već bi bili puni, mi smo ove godine planirali 1.4. početi, 1.5. bi to već bila skroz puna sezona, kaže Antonia Dora Ferić, voditeljica hostela.

Povratnik iz Njemačke u obnovu ovog hostela, restorana i još jednog objekta samo za ovu sezonu uložio je gotovo milijun kuna.

- A što će sad biti, ne znam. Pretpostavljam da će to bit nekako preživljavanje, samo da ne potonemo, tako nešto.To je moja neka prognoza, a i ovako kad se vidi okolo, sve je još tiho. Ne čuju se još strani glasovi, ističe Ćiro Sabljić, vlasnik hostela.

Troše se zalihe, ušteđevine. I cijene su snižene. No gostiju nema, pa većina od 80 hostela u županiji neće preživjeti godinu. Zbog toga je Grupacija hostelijera Splitsko-dalmatinske županije za početak tjedna sazvala hitan sastanak za opstanak.

Izvor : HRT


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

Izdvojeno

 
 
 

RAZVRSTAVANJE OTPADA
Razvrstavanjem do nižih računa i čistih Kaštela
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij
PRIKUPLJANJE SVIH VRSTA OTPADA U 2022.
Način prikupljanja miješanog, biorazgradivog i reciklabilnog otpada