hren

Pola milijuna kuna trebao je biti izvučeno iz EU projekta za romsko naselje u Dardi   

USKOK je razotkrio još jednog korumpiranog državnog službenika. Naime, protiv savjetnika u Središnjoj agenciji za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije (SAFU) otvorena je istraga zbog sumnje da je planirao uzeti više od pola milijuna kuna mita.

Riječ je o 57-godišnjem Dariju B., koji je u SAFU-u bio zadužen za nadzor provedbe projekta izgradnje romskih kuća, dječjeg igrališta i sportskog igrališta u Općini Darda. Sumnja se da je pokušao na njemu ilegalno zaraditi.

Kakav je projekt u pitanju?

Naime, taj projekt financira se iz Europskog fonda za regionalni razvoj. U pitanju je 87 obiteljskih kuća i dva igrališta u Ulici Nikole Šubića Zrinskog kroz čiju se gradnju želi doprinijeti uključivanju Roma u društveni i gospodarski život svih stanovnika Općine Darda.

Projekt je ukupno vrijedan nešto više od 40 milijuna kuna, a trebao bi biti finaliziran do kraja 2023. godine.

Što je tražio kao mito?

USKOK sumnja da je od vlasnika tvrtke koja je angažirana kao jedan od izvođača radova izgradnje tih kuća 57-godišnjak tražio po 15.000 kuna mjesečno do kraja projekta, te izvođenje građevinskih radova na četiri apartmana na otoku Krku bez naplate troška radova. Darijo B., kako proizlazi iz javno dostupnih podataka, ima apartmane u Baški, no u ovom trenutku, kako stoji na Bookingu, nije ih moguće unajmiti.

Savjetnik je građevinskom poduzetniku zauzvrat obećao da mu neće raditi probleme prilikom nadzora radova u sklopu projekta. Kako bi dobio to mito još od sredine svibnja zvao je vlasnika tvrtke telefonom, što su istražitelji evidentirali. Primopredaju novca dogovorili su jučer. No, kada je Dario B. stigao u mjesto Suza ne bi li preuzeo prvu ratu mita policajci su ga uhitili.

USKOK je zatražio od suca istrage da osumnjičenom odredi istražni zatvor, kako u nastavku istrage ne bi utjecao na svjedoke ili pokušao ponoviti kazneno djelo. Sud je zahtjev i prihvatio.

Izvor: Telegram.hr


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij