hren

JOŠ 130 MILIJARDI ZA OPORAVAK
Kako bi potaknule oživljavanje gospodarstva nakon epidemije, njemačke vlasti dogovorile su nove mjere, među kojima se nalaze šestomjesečno snižavanje osnovne stope PDV-a s 19 na 16 posto, izravna pomoć obiteljima od po 300 eura za svako dijete te niža cijena električne energije

Njemačka kancelarka Angela Merkel objavila je u srijedu novi paket mjera za poticanje oporavka najveće europske ekonomije. Paket vrijedan 130 milijardi eura rezultat je pregovora među strankama vladajuće njemačke koalicije, a uključuje brojne mjere namijenjene građanima, kompanijama, ali i jedinicama lokalne samouprave.

Jedna od glavnih poticajnih mjera privremeno je snižavanje stope poreza na dodanu vrijednost (PDV). Osnovna stopa od 19 posto bit će od početka srpnja do kraja godine snižena na 16 posto, a povlaštena stopa, koja se koristi za neke pojedine kategorije proizvoda, bit će u istom razdoblju snižena sa sedam na pet posto. Prema izračunima, na taj način za dodatnu potrošnju trebalo bi se osloboditi oko 20 milijardi eura.

Jaču potrošnju njemačke vlasti namjeravaju potaknuti i izravnom pomoći obiteljima s djecom, a koje će iz proračuna dobiti po 300 eura za svako dijete. Malo manje izravna dodatna pomoć stiže i onima koji se odluče na kupnju električnih vozila. Vlada je novim paketom mjera odlučila udvostručiti svoje poticaje za one koji kupuju automobile na električni pogon, a troškove građana dijelom će rasteretiti i odluka o sniženju naknade za ulaganja u obnovljivu energiju u 2021. i 2022. godini, zbog čega će im računi za struju biti niži.

Kancelarka Merkel izjavila je da je koalicija sastavila hrabar program koji će potaknuti domaću potrošnju, investicije u inovacije te olakšati financijski pritisak na obične Nijemce. 'Jasno je da sve ovo zahtijeva odlučan odgovor', kazala je Merkel u Berlinu. 'Riječ je o zadržavanju poslova i održavanju ekonomije u pogonu ili njenom ponovnom pokretanju', dodala je.

Njemačka ekonomija ušla je u recesiju još u prvom tromjesečju ove godine, a očekuje se da će pad aktivnosti biti još oštriji u drugom kvartalu. Stroge mjere za sprečavanje širenja epidemije koronavirusa uvedene su u drugoj polovici ožujka, a njihovo postepeno popuštanje krenulo je 20. travnja. Stopa nezaposlenosti porasla je prošlih mjesec dana s 5,8 na 6,3 posto, javlja Deutsche Welle.

Broj nezaposlenih bio bi i znatno viši da u Njemačkoj ne postoji državni program kojim se kompanijama olakšavaju smanjivanje broja radnih sati i privremena obustava rada. Savezna agencija za zapošljavanje pokriva barem 60 posto troškova onih zaposlenih kojima je smanjen fond radnih sati ili privremeno ne rade, a zauzvrat se kompanije obvezuju da ih neće otpuštati. Prema nekim informacijama, tom je mjerom obuhvaćeno čak sedam milijuna zaposlenih.

Njemačka otprije ima državni program kojim se kompanijama olakšavaju smanjivanje broja radnih sati i privremena obustava rada

Kriza je poremetila naviku održavanja uravnoteženog proračuna u Njemačkoj. Nakon šest godina ostvarivanja viškova u državnom budžetu Njemačka će pozajmiti 156 milijardi eura kako bi financirala postojeće pakete mjera i pokrila očekivani pad poreznih prihoda. Ministar financija Olaf Scholz izjavio je da si Njemačka može priuštiti povećanu državnu potrošnju 'jer smo proteklih godina bili financijski odgovorni i sada možemo iskoristiti štednju'.

Među mjerama najnovijeg paketa pomoći nalaze se i one koje su usmjerene u druge sektore. Njemačka će iz proračuna ove godine odvojiti dodatnih 5,3 milijarde eura za pomoć sustavu socijalne zaštite, što uključuje javno zdravstvo i naknade za nezaposlene. Dodatni novac odvojit će se i iduće godine, a time se želi sniziti opterećenje davanjima za građane i kompanije, zbog čega bi im na kraju trebalo biti na raspolaganju nešto više novca za potrošnju.

Među mjerama se nalaze i određene porezne olakšice za tvrtke vezane uz produljivanje prenesenog gubitka i deprecijaciju imovine, što će saveznu i pokrajinske vlade stajati oko osam milijardi eura. Škole i vrtići dobit će dodatnih tri milijarde eura pomoći iz saveznog proračuna, a iz Berlina će stići i pomoć lokalnim jedinicama samouprave u financiranju troškova stanovanja za nezaposlene te u nadoknadi pada lokalnih poreznih prihoda. Za kulturne i neprofitne organizacije odvaja se 1,9 milijardi eura kako bi se pomogao opstanak kazališta, opera, kinematografa i srodnih organizacija.

Od lipnja do kolovoza malim i srednjim kompanijama na raspolaganju će se naći i do 25 milijardi eura za pokrivanje epidemijom prouzročenog pada prihoda. Novac će se namaknuti iz neiskorištenih sredstava iz paketa pomoći odobrenog u ožujku. Sveukupno, njemačkom je gospodarstvu kroz razne programe pomoći na raspolaganju nekoliko stotina milijardi eura: od pozajmica za male i srednje kompanije i obrtnike do ozbiljnih financijskih injekcija za velike korporacije. Upravo je ovih dana dogovoren i devet milijardi eura vrijedan paket za Lufthansu, najveću njemačku aviokompaniju, u kojoj će država zauzvrat dobiti 20-postotni vlasnički udio.

Oporavak njemačke privrede vrlo je važan i za ostatak Europske unije, pa tako i za Hrvatsku, kojoj je Njemačka jedan od najvažnijih vanjskotrgovinskih partnera. Prema privremenim podacima Državnog zavoda za statistiku, domaće su tvrtke lani u Njemačku izvezle robe u vrijednosti od dvije milijarde eura, što predstavlja oko 13 posto hrvatskog izvoza. Hrvatski turizam također ima velike koristi od uspješne njemačke ekonomije. Gosti iz Njemačke ostvaruju gotovo četvrtinu svih noćenja inozemnih gostiju u Hrvatskoj i iako im se ove godine teško nadati u velikim brojevima, oporavak tamošnje ekonomije svakako će biti prvi korak i prema hrvatskim turističkim destinacijama.

Izvor: Tportal.hr


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij