hren

HRVATSKI TURIZAM
GRAĐANI Austrije i dalje moraju nakon povratka iz Hrvatske ići u karantenu ili pokazati negativan nalaz na koronavirus. Zato će mnogi od njih odustati od dolaska u Hrvatsku iako su nam upravo oni na trećem mjestu po broju dolazaka stranih turista. Rijetko tko si, naime, nakon godišnjeg još može priuštiti dva tjedna karantene.

Austrijska vlada je nakon današnje sjednice najavila da otvara granice sa svim susjednim zemljama osim s Italijom. Na granicama s Njemačkom, Lihtenštajnom, Švicarskom, Slovačkom, Slovenijom, Češkom i Mađarskom od sutra ukidaju granične i zdravstvene kontrole te će za te zemlje vrijediti sva granična pravila kao i prije pandemije i više neće biti mjere obavezne karantene ili obaveznog posjedovanja negativnog testa na covid-19 pri ulasku u Austriju. No ta mjera nije ukinuta za Hrvatsku.

Što to znači za Austrijance koji žele u Hrvatsku?

"Austrijski građani mogu slobodno u Hrvatsku, ali po povratku u svoju zemlju još uvijek trebaju u karantenu/samoizolaciju ili trebaju podastrijeti negativni test na covid-19 pri ulasku u zemlju. Ovo pravilo, za sada, na snazi je do 15. 6. uz mogućnost promjena prije navedenog datuma", rekli su za Index u Hrvatskoj turističkoj zajednici.

Pojasnili su kako je moguće da Austrija i prije tog roka donese novu odluku kojom bi ublažila mjere, ali i da tek 15. lipnja ukine te mjere ili da ih, u najgorem slučaju za nas, još produlji.

HTZ: Austrija na trećem mjestu tržišta s kojih ostvarujemo najveći promet

Na pitanje kako komentiraju takvu odluku austrijskih vlasti, kazali su da su Austrijanci na trećem mjestu po broju ukupnog dolazaka svih stranaca u Hrvatsku.

"Tijekom 2019. godine tržište Austrije u ukupno ostvarenim noćenjima ima udio od 7 posto čime se nalazi na trećem mjestu TOP tržišta s kojeg se ostvaruje najveći turistički promet (nakon Njemačke i Slovenije)", stoji u odgovoru HTZ-a.

Ostojić: Ovaj potez Austrije je diskriminatoran

Veljko Ostojić, direktor Hrvatske udruge turizma, koja okuplja najveće hotelijere u Hrvatskoj za Index je rekao da su Austrijanci za nas dragi i bitni gosti, te da spadaju među naše najvjernije goste koji su nam uvijek dobrodošli.

"Poštujući ranije preporuke Europske komisije koja je rekla da podržava bilateralne razgovore među zemljama članicama EU, ne vidimo racionalan ili objektivni razlog zašto režim putovanja između Austrije i Hrvatske ne bi bio liberalan i bez ograničenja. Mogu razumjeti da netko prioritetno rješava odnose sa susjedima, no u ovom slučaju radi se o diskriminatornom potezu Austrije prema Hrvatskoj", istaknuo je Ostojić za Index.

Nada se da će i Austrija kao članica EU-a slijediti i poštivati preporuke EK, te da će taj režim putovanja između građana naših zemalja, uskoro biti i to što prije, u cijelosti liberaliziran. To je, navodi, u interesu i jedne i druge strane.

"Treba podsjetiti i na to da veliki broj Hrvata ide u Austriju na skijanje", kazao je Ostojić.

"Ova odluka austrijskih vlasti je jako loša za turizam u Hrvatskoj i jako je nepovoljna za male iznajmljivače"

Razgovarali smo i s Danielom Radetom, predsjednikom Udruge iznajmljivača privatnog smještaja Zadar, budući da će ta odluka pogoditi i sektor obiteljskog smještaja.

"Austrijanci su nam jako bitni gosti, nije u redu da takva regulativa ne proizlazi iz odredbi EU-a, već da svatko sam određuje. EU bi trebala izdati preporuke i tako regulirati pitanje karantene po povratku u zemlju. Ova odluka austrijskih vlasti je jako loša za turizam u Hrvatskoj i jako je nepovoljna za male iznajmljivače. S obzirom na to da nam je svakog dana sve bolja epidemiološka slika, iskreno vjerujem da će Austrijanci ubrzo promijeniti takvu odluku", istaknuo je Radeta za Index.

A osim što će se takva odluka Austrijanaca negativno odraziti na hotelijere i na privatan smještaj, jednako tako će utjecati i na prihode ugostitelja koji jedva čekaju dolazak stranaca.

"Ne znam zašto su donijeli takvu odluku kad smo korona free zona"

Stipe Jeličić iz Udruženja ugostitelja Split, također je za Index rekao da je ova odluka strašno loša.

"Donijeli su zaista lošu odluku jer smatram da je upravo Hrvatska korona free zona i da smo uspjeli izolirati naše društvo da se spremimo za sezonu. Mi smo sigurna zemlja po mnogo čemu i po tome se razlikujemo od ostalih. Sve smo zatvorili i tako se izborili da zaustavimo pandemiju i budemo sigurna zemlja. Ne mogu shvatiti odluku austrijskih vlasti i nadam se da će je ubrzo promijeniti. Oni su nam skoro prvi susjedi iako ne dijelimo granicu, no jako puno znače našem turizmu i ne znam na temelju čega su donijeli takvu odluku", rekao je Jeličić.

Za kraj, dodajmo kako je austrijski ministar zdravstva Rudolf Anschober novinarima na pitanje što je s režimom putovanja u države poput Hrvatske i Grčke, popularna odredišta Austrijanaca za odmor, rekao da će vlada u Beču o tome odlučivati narednog tjedna.

Izvor : Index.hr


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij