hren

NASTAVLJAJU SE PROSVJEDI
Kamion cisterna zabio se u skupinu prosvjednika na međudržavnoj autocesti u Minneapolisu. Prosvjednici su vozača izvukli iz kabine kamiona i pretukli ga, a policija ga je uhitila.

Kamion cisterna naletio je na skupinu mirnih prosvjednika na zatvorenoj državnoj cesti blizu Minneapolisa, javlja Retuers. Prema prvim informacijama nitko od prosvjednika nije ozlijeđen dok se kamion trubeći pokušavao probiti kroz gomilu. Autocesta je u to vrijeme bila zatvorena za promet.

Reutersov svjedok ispričao je da je vozač kamiona izvučen iz kabine kamiona s prikolicom te da su ga prosvjednici pretukli prije nego što ga je policija u Minneapolisu privela.

"Vrlo je uznemirujuće ponašanje vozača kamiona", objavio je Minneapolisov odjel za javnu sigurnost na Twitteru. "Vozač je ozlijeđen i prevezen u bolnicu s ozljedama koje nisu opasne po život. Uhićen je. Ne čini se da ima ozlijeđenih prosvjednika'', rekli su.

Bjesne prosvjedi diljem SAD-a

Ovo je najnoviji incident na prosvjedima koji već danima bijesne diljem SAD-a zbog smrti Georgea Floyda, kojega je policajac usmrtio klečeći mu na vratu, iako je on ponavljao da ne može disati.

Prosvjednici su preplavili ulice nakon višetjedne karantene tijekom pandemije koronavirusa koja je ostavila milijune bez posla i posebno snažno pogodila manjinske zajednice.

Dok su prosvjednici razbijali prozore i palili vatre u subotu navečer, policija je u mnogim gradovima ispaljivala gumene metke i suzavac na prosvjednike. U nekim su slučajevima napadnuti i predstavnici medija.

U New Yorku policija je tijekom noći uhitila oko 350 ljudi, a 30 policajaca zadobilo je lakše ozljede. Među uhićenima tijekom vikenda bila je i kći njujorškog gradonačelnika Billa de Blasija, javlja CBS News. Ubrzo je puštena na slobodu.

Gradonačelnik De Blasio rekao je da se istražuje policijsko ponašanje, uključujući i videozapise na kojima se vidi kako policijsko vozilo u Brooklynu gazi gomilu prosvjednika koji su vozilo gađali krhotinama.

Policijski sat u brojnim gradovima

U Los Angelesu se usred kaosa našao i Hrvat Mislav Žele, koji je ispričao da u tom gradu trenutačno vlada ''potpuno bezakonje''. ''Policija je bespomoćna, ovo je nevjerojatno'', rekao je.

Nasilje se širilo tijekom noći unatoč policijskim satovima u nekoliko velikih gradova koji su posljednjih dana potreseni građanskim nemirima, uključujući Atlantu, Los Angeles, Philadelphiju, Denver, Cincinnati, Portland, Oregon i Louisville te Kentucky, piše Reuters.

Policijski su sat uveli i Chicago, Detroit te Washington, dok je jugozapadna država Arizona za cijeli tjedan uvela policijski sat u cijeloj državi nakon što su prosvjednici izišli na ulice i sukobili se s policijom koja je upotrijebila suzavac i gumene metke.

Mnoge lokalne vlasti bore se kako bi uravnoteženo odgovorile na, kako i same ističu, opravdani gnjev nakon Floydove smrti, dok istodobno osuđuju nasilje "gomile", navodeći da ono nije pitanje rasne pravde.

"Prošle noći smo vidjeli neke od najružnijih slika u našem prekrasnom gradu", kazao je Eric Garcetti, gradonačelnik Los Angelesa u kojem je u nedjelju uhićeno 400 prosvjednika.

Izvor: Dnevnik.hr


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij