hren

U NACIONALNOJ sveučilišnoj knjižnici održava se sjednica vlade na kojoj je u uvodnom obraćanju premijer Andrej Plenković potvrdio da Hrvatska potpuno otvara granice prema više zemalja.

Granice se otvaraju za turiste iz deset europskih zemalja

Plenković je kazao da do ove odluke dolazi zbog sjajnih rezultata proteklih dana. 

"Uspjeli smo u prvom poluvremenu pobijediti epidemiju. Napravili smo plan po kojem bismo izmijenili odluku o privremenoj zabrani prelaska granice za državljane niza zemalja, za turizam. To bi se odnosilo na Sloveniju, Mađarsku, Austriju, Češku, Slovačku, Estoniju, Latviju, Litvu, Poljsku i Njemačku. Prema našoj analizi i epidemiološkim slikama, ovo su zemlje u kojima postoji ili sličan rezultat ili su trendovi takvi da možemo donijeti takvu odluku uz epidemiološke preporuke i posebnu aplikaciju, koja je već napravljena za dolazak državljana iz ovih zemalja za turističku sezonu", rekao je Plenković.

Dodao je da je siguran da će se, kako situacija bude odmicala, popis zemalja proširivati. 

Ministar Davor Božinović je objasnio da državljani iz deset zemalja s popisa više neće morati navoditi razloge ulaska u Hrvatsku, nego će u zemlju ulaziti kao i prije pandemije koronavirusa. 

Božinović objasnio kako će sve funkcionirati

Rekao je da će za njih i dalje vrijediti epidemiološka kontrola i obveza pridržavanja općih i posebnih preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. 

"Prilikom ulaska državljana tih država u Hrvatsku evidentirat će se njihov ulazak uz prikupljanje podataka kao što su mjesto odredišta, broj mobitela i mail adresa radi eventualne potrebe kontaktiranja iz epidemioloških razloga. Kako bi se smanjilo čekanje na granicama, preporučamo stranim građanima da unaprijed dostave svoje podatke preko stranica entercroatia.mup.hr koja će biti dostupna od danas", rekao je Božinović i dodao da stranica ima obrazac na hrvatskom i na engleskom jeziku, da će za nekoliko dana biti dostupna na nizu jezika te da će tamo biti i epidemiološke upute. 

Time će se, rekao je Božinović, ubrzati prelazak granice jer će granična policija već imati podatke. 

"Putnici koji ne dostave unaprijed podatke moći će sve to obaviti na graničnim prijelazima, ali će za to biti potrebno dulje vrijeme, vjerojatno u posebnoj traci", otkrio je Božinović.

"EU Hrvatskoj donosi 10 milijardi eura, dobit ćemo duplo više novca nego dosad"

Na početku sjednice Plenković je komentirao prijedlog Europske komisije za oporavak gospodarstva.

"Europska je komisija izašla s jednim izrazito važnim dokumentom. To je plod intenzivnih konzultacija koje smo imali s njima. Nakon pandemije covida-19 promijenili su se prioriteti. Želja je EU da pokaže koliko je njezin angažman bitan", kazao je i dodao da će ova sredstva dati dodatnu financijsku mogućnost za provođenje projekata, planova i mjera koje će svim zemljama u EU omogućiti brz oporavak.

"Ovaj dokument je izdašan i za Hrvatsku donosi oko 10 milijardi eura u iduće četiri godine", najavio je Plenković i dodao da su 7,62 milijarde eura bespovratna sredstva.

"Plus sredstva za uzimanje kroz višegodišnje financijske okvire. To će biti pomoć i podrška malim i velikim poduzećima, raznim sektorima. Radi se o ogromnom iznosu sredstava", objasnio je i dodao da će o svim tim aktima, koji idu u Vijeće Europe na raspravu, pregovore voditi Hrvatska.

"Ovdje padaju na ispitu svi oni koji smatraju da članstvo u EU nije dobro", kazao je još Plenković.

Ustvrdio je da će Hrvatska imati "duplo više sredstava nego u dosadašnjem razdoblju".

Povećava se broj predmeta koje učenici mogu polagati na popravnom

Najavio je Prijedlog uredbe o dopunama Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi prema kojem se broj predmeta koji se mogu polagati na dva roka popravnih ispita povećava s dva na četiri.

"Time će se osigurati prolazak učenika u više razrede. To je napor vlade za sve učenike koji su se našli u ovoj situaciji", rekao je Plenković i zahvalio ministrici obrazovanja Blaženki Divjak na prijedlogu.

Financiranje najamnine za one pogođene potresom u Zagrebu

Plenković je u uvodu u sjednicu vlade još kazao da je zaprimljeno 130 zahtjeva za financiranje najamnine onima kojima su nakon potresa u Zagrebu kuće i stanovi u takvom stanju da se više u njima ne može živjeti.

"Zahtjevi su u obradi. Već sutra će biti deset konkretnih rješenja za ljude koji su u Studentskom domu u Cvjetnom naselju i za nekoliko ljudi koji su van tog Doma. Žurno ćemo djelovati i osigurati da se što prije većina naših sugrađana koji na to imaju pravo useli u stanove u kojima će živjeti dostojanstveno dok se obnova ne realizira", rekao je Plenković.

Izvor : Index.hr


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij