hren

MELEM NA RANU
Iz europskog fonda za oporavak gospodarstva od koronakrize vrijednog 750 milijardi eura, Hrvatskoj bi trebalo pripasti 15 milijardi eura

Europska komisija (EK) predložila je u srijedu fond za oporavak gospodarstva od koronakrize vrijedan 750 milijardi eura.

Fond će se financirati zaduživanjem na tržištima kapitala uz jamstvo država članica, a prikupljena sredstva preraspodijelit će se članicama prema posebnom ključu koji uzima u obzir visnu BDP-a i razinu javnog duga pojedine države.

Kako Hrvatska spada u grupu zemalja s BDP-om ispod prosjeka EU-a i visokom razinom javnog duga trebao bi joj pripasti razmjerno veći udjel pomoći, a u otplati duga sudjelovala bi s manjim iznosom.

Dokumentom je predviđeno da Hrvatskoj pripadne 15 milijardi eura odnosno dva posto BDP-a te da sudjeluje u otplati duga sa 2,9 milijardi eura. To znači da bi u konačnici primila neto iznos pomoći od 12,1 milijardu eura. U postotku BDP-a (22,4 posto) to je najveći iznos namijenjen nekoj od članica Europske unije.

Nominalno najveća pomoć predviđena je za Španjolsku i Italiju, kojima bi trebalo pripasti oko 40 posto sredstava fonda ili 302,3 milijarde eura.

S druge strane, razvijenije zemlje manje ugrožene krizom, poput Njemačke, Francuske i Nizozemske, preuzet će znatno veći teret u otplati duga nego što će primiti pomoći.

Fond za oporavak sastoji se od 500 milijardi eura bespovratne pomoći najteže pogođenim državama članicama i sektorima te 250 milijardi koje bi se dodjeljivale kao povoljni zajmovi.

Izvor: Tportal.hr


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij