hren

TKO, S KIM I ZAŠTO
Poruke glasačima, ali i stranačkim protivnicima upućuju se svakodnevno, a odnosi snaga nikada nisu bili neizvjesniji

Za šest tjedana izlazimo na birališta, a kampanja za parlamentarne izbore 5. srpnja trajat će 17 dana. No, i prije početka službene kampanje, kandidati u neslužbenoj kampanji bombardiraju birače.

Verbalna paljba postaje sve žešća

Dok se bitka bije između ključnih aktera, a i ankete pokazuju da će novu Vladu sastaviti – ili HDZ u postizbornoj križaljci, ili SDP s partnerima, verbalna paljba postaje sve žešća pa se i dvojba predsjednika Republike Zorana Milanovića hoće li izaći na izbore, koristi za obračune baš kao i izjave tko je koga vrijeđao.

“Mislim da je to znakovita poruka za gospodina Bernardića kao i za birače ljevice”, izjavio je premijer Andrej Plenković, a nadovezao se i prozvani Davor Bernardić. “Ne mislim više komentirati izjave gospodina Plenkovića, a od 5.srpnja neće biti ni potrebe”, kazao je šef SDP-a.

Prepucavanje HDZ-a i Domovinskog pokreta

U HDZ-u primaju udarce i iz vlastitih redova.

“Tko krene gazit tko krene đonom, dobit će đonom. Evo najavljujem i to, ako krenete đnom, đon ćete dobiti s laktom”, poručio je gradonačelnika Vukovara Ivan Penava, koji je otišao u Domovinski pokret Miroslava Škore.

I dok Plenković šalje poruke Škori, koji okuplja sve desno od HDZ-a, Škoro za svoju bivšu stranku nema lijepih riječi.

“To nije oligarhija što HDZ vodi, to je jedan kartel”, kaže Škoro.

“Mene čudi njegova oštrina…meni je on bio jako simpatičan”, odgovorio mu je Plenković.

Most lovi ‘kapitalce’, ljevica djeluje konsolidirano

No, ne isključuju međusobnu postizbornu suradnju, ali je zato iz priče isključen, i jednima i drugima, nesimpatičan Most.

Božo Petrov i Nikola Grmoja ostaju usamljeni dok im se na suradnji zahvaljuju brojni dosadašnji zastupnici Mosta. No, u Mostu kažu da su u lovu na “kapitalce”. Jedna od “kapitalaca” je Marija Selak Raspudić za kojom na listu Mosta stiže i njezin suprug Nino Raspudić.

“Mislim da je ugrožen demokratski poredak u Hrvatskoj od načina vladajuće kolacije do izbora usred pandemije”, kaže Selak Raspudić.

S druge strane ljevica djeluje konsolidirano. Davor Bernardić uvjeren je da će biti premijer. A dok u SDP-u na listama žele i europarlamentarce, umjesto Biljane Borzan, listu za Slavoniju će ipak predvoditi Domagoj Hajduković, a ključni adut je desetogodišnji plan za istok zemlje. Na tragu dobrog rezultata na europskim izborima, a posebno pobjedom Zorana Milanovića, lijeva koalicija dobila je vjetar u leđa. Pa je i prema anketi za RTL, čak tri mjeseca SDP bio prvi izbor birača.

‘Hoće li premijer postati ili ostati?’

No rad Stožera u koronakrizi i Vladino upravljanje, pomogli su HDZ-u da se vrati na čelnu poziciju. Tek nakon toga ono o čemu se šuškalo, postaje sve jasnije – na izbore ćemo prije očekivanog jesenskog termina što vladajući opravdavaju epidemiološkim razlozima.

Sabor je raspušten, uz negodovanje opozicije što nije donesen Zakon o obnovi u potresu stradalog Zagreba. Hoće li to koštati glasova, ne samo HDZ, nego i Milana Bandića koji izlazi samostalno, a kojem ni posljednji rezultat od tek jednog mandata nije smetao da stvori klub od, kako ih je sam zvao, “žetončića”? Većinu njih u parlamentu vjerojatno više nećemo gledati.

Za kampanju, onu službenu, imat ćemo petnaestak dana. U doba korone, ni skupovi neće izgledati kao nekad, no 15 milijuna kuna koliko se u Hrvatskoj smije potrošiti na vrlo neizvjesne izbore, najvećim rivalima ne bi trebao biti problem. Veći bi problem bi mogao biti tko će i s kim formirati većinu u desetom sazivu Sabora, te hoće li premijer postati ili ostati.

Izvor: Net.hr


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij