Postupak kontrole traje duže nego što je inicijalno planirano, potvrđuju iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje

Što se događa s isplatom Vladine potpore za travanjske plaće, pitanje je koje ovih dana muči veći broj poduzetnika i njihovih zaposlenika, nakon što su se pojavile informacije da država nije do 15. travnja isplatila 4.000 kuna neto po radniku, mada se na to obvezala. Na kašnjenje isplata travanjskih potpora još je u subotu upozorila udruga Glas poduzetnika, napomenuvši i da mnogi, kojima je novac ipak uplaćen, „nisu dobili pune iznose“.

„Neki su dobili potpore, neki samo djelomično, a neki nisu uopće. I to bez ikakvog objašnjenja“, kaže nam izvršni direktor Glasa poduzetnika Dražen Oreščanin. U pravilima o dodjeli potpore za očuvanje radnih mjesta predviđeno je da se sredstva isplaćuju „do 15. u mjesecu za prethodni mjesec“. Za travanj je, dakle, rok bio u petak, 15. svibnja.

“Prvi put kasnim s plaćom”

Telegram je danas razgovarao s dvoje poduzetnika, ugostitelja, koji su nam potvrdili da isplata potpora u ovom mjesecu ne ide glatko. „Situacija je ‘malo’ kaotična“, kaže pomalo ironično Vedran Jakominić, poduzetnik i predsjednik Udruge ugostitelja Kvarnera i Istre.

Ispričao nam je da je tražio potpore za zaposlenike u dvije tvrtke. U ožujku je sve isplaćeno na vrijeme, ali je za travanj (zasad) dobio dvije potpore od šest traženih (dakle, za dva zaposlenika od šest), a u drugoj firmi osam od 12. Prvi put je stoga, kaže, kasnio s plaćama zaposlenicima; jednima je uspio isplatiti plaće još u petak, ali drugima tek danas, mada Vladina potpora još nije sjela na račun.

Djelomična isplata za ožujak

Iako pokazuje određeno razumijevanje za Hrvatski zavod za zapošljavanje, jer „smo i mi i oni prvi put u ovakvoj situaciji“ – prvi put u epidemiji koja je zaustavila gospodarstvo – ipak je, čini se, dosta ogorčen postupanjem države prema privatnom sektoru. „Svi su u državnoj službi dobili plaću na vrijeme, a nama se kasni s isplatom. To zvuči kao poruka da smo mi građani drugog reda, a to nije dobra poruka“, nezadovoljan je Jakominić.

Vlasnici ugostiteljskog objekta na Pagu Gordani Fabijanić potpora za troje ljudi je u međuvremenu isplaćena u subotu, dakle s danom zakašnjenja. „Plaću sam isplatila u petak, ne znajući kad će doći mjere“, kaže nam gospođa Fabijanić koja, međutim, ističe da za ožujak nije dobila puni iznos. Točnije, dobila je potporu za dvoje ljudi, a ne troje, i još uvijek očekuje da će joj biti isplaćena i ta jedna, preostala, u iznosu od 3.250 kuna koliko je u ožujku iznosio Vladin „minimalac“.

Nema ugovora s državom

Naši sugovornici skreću pozornost i na to da, kako tvrde, još nisu dobili nikakve ugovore koje bi potpisali s HZZ-om. „Nismo dobili nikakve ugovore u kojima bi točno bili popisane naše obveze i prava“, ističe Jakominić, napominjući da je ta dokumentacija nužna za njihovo knjigovodstvo.

U HZZ-u ne spore da je došlo do kašnjenja isplata potpora za mjesec travanj. Planirano je da će za travanj biti isplaćeno 2,3 milijarde kuna, a do danas je isplaćeno 1,61 milijardu kuna. Dakle, oko 700 milijuna kuna još uvijek nije stiglo do hrvatskih firmi i njihovih zaposlenika. Razlog za kašnjenje su provjere – država kontrolira jesu li poduzetnici, koji su mjeru koristili u ožujku, isplatili plaće za ožujak, što je uvjet da bi mogli dobiti potporu za travanj.

Potpore kasne zbog kontrola

“S obzirom da je uvjet za nastavak isplate potpore dostava dokaza o isplati plaće za prethodni mjesec za sve radnike za koje je isplaćena potpora, Zavod radi obveze odgovornog postupanja s javnim sredstvima provodi detaljnu kontrolu putem uparivanja podataka s Hrvatskim zavodom za mirovinsko osiguranje i Poreznom upravom”, odgovorili su na naš upit. Kad prekontroliraju korisnika potpore, nastoje – tvrde – što prije isplatiti novac.

Najveći dio preostalih sredstava trebao bi biti isplaćen tijekom ovog tjedna, uvjeravaju iz HZZ-a, barem u onim slučajevima kada su poslodavci dostavili “ispravne dokaze” i kada je provjera s mirovinskim i poreznom odrađena. “Zbog velike količine podataka te kašnjenja s dostavom dokumentacije u pojedinim slučajevima, postupak kontrole traje duže nego što je inicijalno planirano”, priznaju iz HZZ-a. Tvrde, međutim, da iznosi potpora za travanj nisu umanjeni, nego su i dalje četiri tisuće kuna za zaposlenika koji radi puno radno vrijeme, a za one koji su prijavljeni na manje radnih sati, “isplata se vrši razmjerno broju sati prijave u osiguranje”.

Izvor : Telegram.hr


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

Izdvojeno

 
 
 

RAZVRSTAVANJE OTPADA
Razvrstavanjem do nižih računa i čistih Kaštela
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij
PRIKUPLJANJE SVIH VRSTA OTPADA U 2022.
Način prikupljanja miješanog, biorazgradivog i reciklabilnog otpada