hren

U Brodograđevnoj industriji Split porinuta je Novogradnja 487, putnički brod za polarne ekspedicije, koji nosi ime “Ultramarine”.

Samom činu su nazočili ministar gospodarstva Darko Horvat, gradonačelnik Splita Andro Krstulović Opara, predsjednik uprave splitskog brodogradilišta Tomislav Debeljak, kontraadmiral Ivo Raffanelli,  župan Blaženko Boban i brojni drugi, javlja portal Dalmacija danas.

Svečanu vrpcu je presjekla Andrea Mutak, djevojčica koja je štićenica “Anđela”. Kako su napisali ranije u najavi, sama činjenica da Andrea jednim potezom svoje ruke može porinuti brod težak 9 tisuća tona u more – dokaz je kako invaliditet nije prepreka kojoj treba robovati, već da je svi kao i Andrea trebaju hrabro preskočiti. A zadatak svih nas je vrlo jednostavan, samo da im pružimo priliku.

Ultamarine je dugačak 128 metara i širok 21.5 metara, a moći će primiti do 200 putnika o kojima će se brinuti 140 članova posade u 103 luksuzno uređene kabine i javnim prostorima te će imati nevjerojatnu paletu avanturističkih opcija za sve njih.

Inače vrijednost broda je preko 106 milijuna eura. Kredit za njegovu gradnju je osigurao HBOR, a jamstvo je 16.  svibnja 2018. svojom odlukom dala Vlada RH.

Brod će biti novi ponos hrvatske brodogradnje i potvrda Brodosplitovog iskoraka na tržište putničkih brodova do 200 metara duljine konkurira u nišu graditelja najmodernijih polarnih kruzera, javlja Dalmacija danas.


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij