hren

VELIK BROJ PREKRŠAJA
Da se Hrvati nisu lako držali propisane samoizolacije, sugerira i podatak koji smo dobili od Ministarstva unutarnjih poslova, o tome da je »od 13. ožujka do 10. svibnja 2020. godine evidentirano kršenje mjere samoizolacije za 1.956 osoba.« U samoizolaciji je u tom razdoblju bilo 16.857 osoba, što znači da je njih 11,6 posto kršilo tu mjeru

Protekla dva mjeseca građani Hrvatske živjeli su po posebnom režimu, osim što su bili zatvoreni kafići, restorani, frizerski saloni, gotovo cijelo to vrijeme bio je obustavljen gradski i međugradski prijevoz. Oni koji su bili u kontaktu s osobama zaraženim koronavirusom morali su provesti 14 dana u samoizolaciji.

Vlada je na početku epidemije ograničila cijene najvažnijih prehrambenih proizvoda i zaštitne medicinske opreme, te odredila kakve uvjete na poslu moraju imati oni koji su u vrijeme zatvaranja gospodarstva ipak radili.

Da se Hrvati nisu lako držali propisane samoizolacije, sugerira i podatak koji smo dobili od Ministarstva unutarnjih poslova, o tome da je »od 13. ožujka do 10. svibnja 2020. godine evidentirano kršenje mjere samoizolacije za 1.956 osoba.«

U samoizolaciji je u tom razdoblju bilo 16.857 osoba, što znači da je njih 11,6 posto kršilo tu mjeru. Iz MUP-a napominju i to da policija samo utvrđuje kršenje mjera samoizolacije koje su odredili sanitarni inspektori, o čemu obavještava Državni inspektorat, koji je i zadužen za određivanje i naplaćivanje kazni.

Povrede propisa

Prema podacima Inspektorata ipak znatno je manji broj onih koji su bili u samoizolaciji, ali i onih koji su prijavljeni za kršenje pravila i koji su za to kažnjeni.

Državni inspektorat do ponedjeljka je dobio 1.614 prijava za kršenje samoizolacije, ali kažu da u 802 prijave nije bilo elemenata postupanja. Ukupno je izdano 676 usmenih rješenja kojima je naređena mjera samoizolacije, izdano je i 111 prekršajnih naloga zbog neizvršenja rješenja i 82 prekršajna naloga zbog kršenja mjera samoizolacije temeljem kojih je do sada naplaćeno 245.970 kuna, te su izrečene 24 mandatne kazne, od čega je pet naplaćenih u ukupnom iznosu od 25 tisuća kuna, odgovorio je Inspektorat na naš upit o postupanju u slučajevima kršenja samoizolacije.

To je ukupno 270.970 kuna kazni. Inspektori su od 20. ožujka obavili ukupno 355 inspekcijskih nadzora nad poslovanjem ugostiteljskih objekata i u 294 inspekcijska nadzora nisu utvrđene povrede propisa, što znači da je 83 posto nadziranih ugostiteljskih objekata poslovalo sukladno propisima.

Prijave sudovima

Usmena rješenja o zabrani rada značila su pečaćenje ulaza u ugostiteljske objekte, a inspektori su protiv prekršitelja podnijeli nadležnim sudovima 23 prijedloga za pokretanje prekršajnih postupaka, donijeli 14 prekršajnih naloga, te naplatili devet kazni u ukupnom iznosu od 17 tisuća kuna kuna.

Kad je u pitanju odluka Vlade o iznimnim mjerama kontrole cijena za određene proizvode od 16. ožujka do 11. svibnja 2020. godine, tržišna inspekcija obavila je ukupno 1.110 inspekcijska nadzora, 81 inspekcijski nadzor je u tijeku te se utvrđuju činjenice, dok su prema 25 gospodarskih subjekata poduzete mjere radi utvrđenog povećanja cijena.

Pri kontroli inspektori su zatekli stanje po kojem su, primjerice, cijene brašna porasle od deset do 31 posto, dječja hrana i do 27 posto, svježe meso gotovo 30 posto, zaštitne rukavice sto posto, a zaštitne maske i više od 500 posto. Izdano je 17 prekršajnih i šest optužnih prijedloga. Dosad je naplaćno ukupno 117, 9 tisuća kuna kazni.

Kad je u pitanju zaštita na radu, od 19. ožujka do 8. svibnja Inspektorat je zaprimio ukupno 161 obavijest, obavili su 160 inspekcijskih nadzora i u 49 slučajeva donesena je upravna mjera te je poslodavac nastavio s radom nakon otklanjanja nepravilnosti.

Izvor: Novilist.hr


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij