hren

PREDSJEDNIK Uprave APIS IT-a Saša Bilić za N1 je otkrio sve detalje aplikacije na kojoj, kako se danas otkrilo, rade već tjednima, a koja bi obavještavala kontakte oboljelih od covida-19.

"Mi na ovome radimo već nekoliko tjedana, prema preporukama kolega iz Europske komisije, razvijamo 'contact tracing' tehnologiju. Osnova svega je da je dobrovoljna, nema nametanja, nema praćenja ljudi, ne koristi se geolociranje, nego bluetooth između dva uređaja", objašnjava Bilić kako funkcionira.

"U planu je da aplikacija reagira i bilježi kontakt ako su osobe bliže od dva metra i u kontaktu duže od 20 minuta. Kada netko oboli, ako ta osoba dozvoli, njegovim kontaktima od 14 dana se pošalje anonimizirana poruka da su u bili u kontaktu, nema imenovanja", pojašnjava Bilić i dodaje da se sve temelji na pozitivnim iskustvima Singapura i Južne Koreje s ciljem da tehnologija pomogne liječničkoj i epidemiološkoj struci da jednostavnije napravi sliku kontakata.

Sve će biti dobrovoljno?

Bilić posebno naglašava kako nema nikakvog pospremanja podataka, kako su svi zapisi samo u pojedinom mobilnom uređaju i kako bi korištenje aplikacije bilo dio odgovornosti svakog od nas.

Dodaje kako su Google i Apple razvili sustav za Android i IOS te kako bi već sa sljedećim updateom svatko od nas mogao dobiti ovu opciju, na dobrovoljnoj bazi.

"Na to se naslanja mobilna aplikacija, gdje takvu aplikaciju neće moći registrirati bilo tko, u našem sustavu to će biti Ministarstvo zdravstva", kaže Bilić i ponavlja da ničije ime i prezime te broj telefona neće nigdje ostati zapisan.

"Znači, osoba će, ako oboli, dobrovoljno pustiti info svima da su u zadnjih 14 dana bili u kontaktu i da se jave epidemiologu", kaže Bilić te naglašava da će aplikacije u zemljama biti interoperabilne, što je bitno i zbog turističke sezone, te da bi sve trebalo zaživjeti za nekoliko tjedana.

Podsjetimo, Hrvatska već nekoliko tjedana radi na aplikaciji za lovljenje kontakata. "Jedna od tvrtki koje rade na aplikaciji je APIS IT", rekao je danas premijer Andrej Plenković.

Izvor: Index.hr


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij