hren

Iako nema potvrde, sve je izglednije da ćemo u srpnju na birališta. Bit će to drugi put u povijesti mlade hrvatske demokracije da se izbore ide u ljeto. Posebnost ovih izbora je što nitko ne može znati kakve će podatke o broju zaraženih sutra iznijeti Stožer, a kamoli za dva mjeseca.

U javnosti nije dobro odjeknula izjava prvog epidemologa u Hrvata, ravnatelja HZJZ-a dr. Krunoslava Capaka da se iz samoizolacije s maskom može i na birališta. 

Njegovu izjavu sigurno nisu s osmjehom i maskom na licu dočekali građani koji su zbog kršenja mjere samoizolacije državnu proračun podebljali s gotovo 300.000 kuna od naplaćenih kazni.

Kako je i je li moguće zakonito organizirati parlamentarne izbore tijekom epidemije za Jutarnji listkomentirao je predsjednik Vrhovnog suda i Državnog izbornog povjerenstva Đuro Sessa.

Na pitanje tko preuzima odgovornost ako birači u samoizolaciji prošire zarazu odgovara kako vjeruje da će do izbora biti manje ljudi u samoizolaciji.

"Zakon propisuje kako se postupa kada netko ne može doći na biračko mjesto. Tada se dolazi na adresu te osobe, ako je to moguće. Vjerujem da osobe koje budu u samoizolaciji, a žele ostvariti svoje biračko pravo, neće to pravo ostvariti na biračkom mjestu, nego će glasati kao i svi drugi koji ne mogu na birališta. Doći će im dva člana biračkog odbora u stan, a procedurama će se propisati kako će se zaštititi ti članovi biračkog odbora od eventualne zaraze.

Inače, ako se uzme u obzir da na izbore izlazi oko dva milijuna birača, sadašnji broj od 15 tisuća osoba u samoizolaciji predstavlja 0,5 posto biračkog tijela", kaže Sessa.

Na pitanje jesu li izbori legalni ako ne mogu glasati svi koji žele odgovara: 

"Osnovno je načelo izbora da se glasa na biračkom mjestu prema mjestu prebivališta. Sve ostalo što zakon propisuje su iznimke kao što je da se glasa izvan mjesta prebivališta, u inozemstvu, na brodovima, u Oružanim snagama, u domovima za umirovljenike. Te je iznimke zakonodavac propisao da bi se omogućilo svima ostvarenje biračkog prava.

Široka je lepeza mogućnosti za ostvarivanje biračkog prava i DIP kao centralno izborno tijelo će u suradnji s nižim izbornim tijelima osigurati da se to pravo u racionalnoj mjeri može ostvariti. Ne vidim tu neki poseban problem u odnosu na dosadašnje izbore.

Izazov vidim u samodisciplini birača i članova biračkih odbora da se na biračkim mjestima osigura zaštita svih i spriječi širenje zaraze. Sve će to iziskivati dodatne troškove, ali je izvedivo."

Nastavlja da će se morati voditi računa o tome da se poduzmu sve mjere za zaštitu članova biračkih odbora koji će morati imati maske, rukavice, dezinficijense… Dođe li birač s maskom, morat će je maknuti na nekoliko trenutaka radi provjere identiteta. To je nužno jer se glasa osobno.

Sessa kaže i ako se na dan izbora dogodi novi Brač da to ne znači da se u njemu ne mogu provesti izbori, a ne bude li to moguće, mogli bi se ponoviti.

Glasanje dijaspore ovisit će o epidemiološkim mjerama koje su na snazi u pojedinim država, a predsjedniku DIP-a manja izlaznost ne predstavlja problem jer, kaže, već imamo situaciju da je par stotina birača izabralo saborskog zastupnika, ali se njegov legitimitet ne dovodi u pitanje.

Izvor : N1


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij