hren

KORONAVIRUS U HRVATSKOJ
NA DANAŠNJOJ konferenciji za medije Stožera civilne zaštite objavljeno je da imamo 36 novooboljelih od koronavirusa, među kojima su 22 osobe s Brača.

Kako je na svojem Twitter profilu objavio reporter televizije N1 Hari Kočić, mještani Brača su ljutiti jer su se držali svih mjera, a sada će opet biti zatvoreni. 

Bračani bježe s otoka?

Snimio je pun trajekt koji odlazi s otoka i dodao da nisu svi uspjeli stati na njega.

Evo kako je to izgledalo:

Je li nulti bolesnik testiran?

Podsjetimo, Indexu je danas potvrđeno da otočanin iz Nerežišća koji bi mogao biti takozvani nulti pacijent nije testiran na covid-19 po izlasku iz splitske bolnice.

"Ono što znam je da on nije testiran po izlasku iz bolnice. To je informacija koju imam sigurno", kazao nam je Nikola Martinić, čelni čovjek Stožera na Braču.

Šef Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak kazao je kako je moguće da se cijeli otok Brač stavi u karantenu. 

"Treba vidjeti može li se prekinuti komunikacija i prijenos virusa. Tek kad vidimo to, moći ćemo ocijeniti treba li Brač staviti u karantenu. Ako se može prekinuti kontakt između mjesta, onda ćemo se svakako odlučiti za karantenu", odgovorio je Capak.

Beroš je rekao kako se čini da je potencijalni nulti pacijent s Brača negativan.

"Navodno je jučer testiran i taj potencijalni nulti bolesnik se vratio iz splitske bolnice. On je bio u bolnici od 11. do 17. travnja. On je navodno negativan na koronavirus, no treba još vidjeti nalaz. Da nije bilo toliko posjeta, ne bi se ovo dogodilo. Moramo paziti kako se ponašamo", rekao je Beroš.

Naknadno objavljeno da se Brač vraća na strože mjere

Naknadno smo doznali od županijskog Stožera civilne zaštite da će se na Braču vjerojatno uvesti postrožene mjere koje su vrijedile od početka pandemije za cijelu Hrvatsku. 

Otočki i županijski stožer na današnjem su sastanku na Braču odlučili Nacionalnom stožeru predložiti postroženje mjera, odnosno povratak na mjere koje su do 27. travnja vrijedile za cijelu zemlju - dozvoljava se kretanje samo onima koji rade te vezano za zdravstvenu skrb i dostavu, a zabranjuje se međuopćinski promet.

"Nismo predložili karantenu, ali svatko bi trebao biti u svojem mjestu, a oni koji rade moći će raditi jedino uz strogu kontrolu. Predložili smo i vraćanje mjera vezanih uz obavljanje pogreba i vjenčanja, zatvaranja igrališta i svega ostaloga što je bilo na snazi u Hrvatskoj do 27. travnja", rekla je ravnateljica županijskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Željka Karin.

O tom prijedlogu odluku će donijeti Nacionalni stožer civilne zaštite, kazala je Karin i najavila da će se sutra uzeti još brisova od nekoliko kontakata zaraženih.

Gradonačelnica Supetra zatražila raspuštanje županijskog Stožera

Ranije se putem Facebooka oglasila i gradonačelnica Supetra Ivana Marković, koja je zatražila raspuštanje županijskog Stožera civilne zaštite.

"Potvrđene su naše najgore sumnje. Stigli su prvi rezultati jučer uzetih briseva koji su potvrdili nove slučajeve zaraze na našem otoku te od dosad obrađenih uzoraka je kao pozitivno potvrđeno čak njih devet. Ono što znamo i što je potvrđeno da je nulti pacijent ipak taj koji je otpušten iz bolnice te je isti pozitivan. Ja ne znam tko će u ovim slučaju biti odgovoran ili će biti “nitko nije kriv”, “kriv je virus”, “nije bilo propusta” ali apeliram prema nacionalnom stožeru da raspusti županijski stožer i dovede profesionalce koji će znati nositi se sa ovom situacijom. Nas otok se suočava se epidemijom te molim sve naše stanovnike da su na velikom oprezu i da narednih dana ostanu što više u kućama. Također, i ja sam do daljnjeg u samoizolaciji jer sam bila u bliskom kontaktu sa jednom od osoba koja je u bliskom kontaktu sa zaraženim te sam raspustila gradsku upravu koja do danjeg razvoja događaja i novih informacija ne radi. Hvala svima na razumijevanju. Čuvajte se svi", napisala je Marković na Facebooku.

Izvor: Index.hr


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij