hren

Stoljetna tradicija u Splitu proslava je blagdana sv. Dujma, zaštitnika grada te Splitsko-makarske nadbiskupije, a u narodu je i splitska katedrala poznata kao Katedrala sv. Dujma. Ovogodišnja proslava započinje u srijedu 6. svibnja prvom večernjom molitvom i otvaranjem moćnika sveca te će u četvrtak 7. svibnja na sam blagdan nadbiskup Marin Barišić prevoditi misno slavlje.

Iako je zbog pandemije koronavirusa odgođen “Sudamja fest”, festival osnovan u spomen sv. Dujma, ovogodišnja proslava blagdana održat će se poštivajući sve propise.

Proslava započinje 6. svibnja u 18:30 sati prvom večernjom i otvaranjem moćnika sv. Dujma te će se moći pratiti na YouTube kanalu i Facebook stranici Splitsko-makarske nadbiskupije.

Svetkovina, u četvrtak 7. svibnja, bit će obilježena misnim slavljem u 10 sati koje će predvoditi splitski nadbiskup Marin Barišić u Dujmovoj katedrali, a prijenos euharistijskog slavlja moći će se također pratiti na društvenim mrežama, slušati na HKR-a te gledati putem HRT-a i Laudato TV-a.

U poruci uz proslavu sv. Dujma, nadbiskup Marin Barišić podsjeća da “naš sveti zaštitnik, biskup i mučenik Dujam, u svojoj Saloni iz vremena virusa progona kršćana ima veliko iskustvo povezanosti života doma, Crkve u malom, s Kristom i njegovom Crkvom. Neka njegov primjer posvijesti i nama da je obitelj uistinu Crkva u malom te neka njegov zagovor prati sve naše obitelji.”

Sveti Dujam – Zaštitnik Splita i Splitsko-makarske nadbiskupije

Sv. Dujam bio je solinski biskup i mučenik te o njegovu životu i mučeništvu postoje različiti zapisi i životopisi. Svetac je mučeništvo podnio najvjerojatnije 10. travnja 304. za vrijeme Dioklecijanova progona. Prema nekim legendama Dujam je kao dječak došao iz Sirije u Rim gdje je bio učenik sv. Petra. Zatim je otišao u Ilirik gdje je bio imenovan solinskim biskupom. Međutim, prema zapisima je vjerojatnije da je podnio mučeništvo za Dioklecijanova progonstva što je bilo znatno kasnije.

Dujmovo je tijelo ukopano na Manastirinama kraj Solina, a iznad groba je podignuta velebna bazilika. Oko nje je izgrađeno veliko groblje jer su mnogi željeli da im grob bude u blizini mučenika. Opat Martin je, zajedno s moćima drugih mučenika iz naših krajeva, dio zemnih ostataka sv. Dujma pohranio u krstionicu bazilike na Lateranu u Kapelu sv. Venancija koju je dao napraviti papa Ivan IV., ukrasivši je mozaicima svetih mučenika. Mozaik koji prikazuje sv. Dujma nalazi se između sv. Ivana Krstitelja i pape Teodora.

Preostali svečevi zemni ostaci nalaze se u katedrali u Splitu koja je posvećena Uznesenju Blažene Djevice Marije, ali je u narodu poznata kao Katedrala sv. Dujma. Smještena u kompleksu Dioklecijanove palače u Splitu, na Peristilu i prvotno je bila carski mauzolej sagrađen početkom 4. stoljeća. Katedrala sv. Dujma najstarija je katedrala u svijetu.

Sv. Dujam jedan je od nasljednika prvoga solinskog biskupa, sv. Venancija, a njega je naslijedio njegov nećak Primo, o čemu svjedoči natpis pronađen također na Manastirinama, očuvan u Arheološkom muzeju u Splitu.

Zaštitnik je Splita i Splitsko-makarske nadbiskupije te ga Splićani slave 7. svibnja, a ne na dan njegova mučeništva 10. travnja. Razlozi za to su, kako pojašnjava don Slavko Kovačić na službenim stranicama nadbiskupije, praktične naravi. Salonitsko-splitska crkva morala je pomaknuti veliku svetkovinu za dvadeset sedam dana jer bi je u suprotnom vrlo rijetko mogli slaviti. Deseti dan travnja je, zbog pomičnosti najvećega kršćanskoga blagdana Uskrsnuća Gospodinova, često je u korizmi, u velikom tjednu ili u uskrsnoj osmini, kada liturgijski nije moguće svečano slaviti sveca, pogotovo ako ta proslava uključuje i nekoliko dana za pripremne molitvene skupove i svečanosti.

Izvor: Hkm.hr


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij