hren

U tom je gradu i u protekla 24 sata pojedinačno bilo najviše zaraženih jer su tamo potvrđena 22 nova slučaja, što daje ukupnu brojku od čak 470 slučajeva.

Naglo širenje zaraze koronavirusom u Bosni i Hercegovini ponovo je zabilježeno u ponedjeljak, gdje je u prethodna 24 sata potvrđeno novih 69 slučajeva, a žarište zdravstvene krize i dalje je Republika Srpska, jer su svi novozaraženi s područja tog entiteta.

Prema podacima entitetskog kriznog stožera, objavljenim u ponedjeljak, u Federaciji BiH je od nedjelje testirano 344 uzoraka, a niti jedan od njih nije bio pozitivan na koronavirus. U Republici Srpskoj zaraza je potvrđena kod čak 69 osoba i to na temelju 447 testiranja. Novi smrtni slučaj, koji je ukupni broj preminulih u BiH povećao na 78, također je potvrđen u RS-u, odnosno u Banjoj Luci, gdje je uslijed komplikacija stanja prouzročenih koronavirusom umrla starija žena.

U tom je gradu i u protekla 24 sata pojedinačno bilo najviše zaraženih jer su tamo potvrđena 22 nova slučaja, što daje ukupnu brojku od čak 470 slučajeva. U cijeloj BiH od izbijanja pandemije do ponedjeljka je zabilježeno nešto više od 1900 slučajeva zaraze.

Predsjednik sindikata zdravstvenih djelatnika RS Miodrag Femić ranije je upozorio kako se stanje na banjolučkom Kliničkom centru otelo nadzoru jer tamo nedostaje opreme pa se zaraza ubrzano širi, a nisu dobro uspostavljene ni procedure za prijem i tretiranje pacijenata.

“Ono što su mi rekle kolege i svi ostali jest da je organizacija po pitanju protokola u Kliničkom centru katastrofalna, da ljudi ne znaju protokole, da nemaju nosače, već doktori i sestre moraju nositi zaražene pacijente s odjela na Infektivnu kliniku ili u karantene”, kazao je Femić koji je i sam liječnik.

Uprava Kliničkog centra te je tvrdnje odbacila kao potpuno neutemeljene, no ministar zdravstva RS Alen Šeranić najavio je kako će se stanje temeljito ispitati.

U Kliničkom centru u Banjoj Luci virusom SARS-CoV-2 zaraženo je 16 liječnika te 33 medicinske sestre i drugo osoblje.

Šeranić je novinarima u ponedjeljak kazao kako je osim Banje Luke sve veći problem i stanje u Doboju, gdje je naglo povećan broj zraženih koronavirusom koji su zbog morali biti smješteni u lokalnu bolnicu.

Virus se “probio” i u dom za stare i nemoćne osobe u Derventi, gdje je zaraza potvrđena kod 12 štićenika i dva zaposlenika.

Vlasti u RS-u odlučile su zadržati mjeru zabrane kretanja svim osobama cijele noći, a tamo i dalje vrijede ograničenja rada u uslužnim djelatnostima kao i zabrana svakog većeg okupljanja.

U Federaciji BiH prestao je vrijediti policijski sat, koji je bio na snazi tijekom prvosvibanjskih praznika, a u tom entitetu otvoren je najveći broj prodavaonica dok su uslužne djelatnosti dobile dopuštenje za rad još prošlog tjedna.

“Idemo dalje s liberalizacijom. Uskoro ćemo pustiti javni prijevoz i otvarati vrtiće”, najavio je u ponedjeljak u Sarajevu pomoćnik entitetskog ministra zdravstva Goran Čerkez kazavši kako se pod uvjetom očuvanja sadašnjih trendova u Federaciji potpuna normalizacija stanja može očekivati do kraja svibnja.

Izvor : Poslovni.hr


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij