hren

TIJEKOM SVIBNJA
'Pokušat ćemo vidjeti što se dogodilo nakon ovoga što je šok ne samo za ekonomiju i društvo nego i za pojedince'

Kako bi se odluke lakše donosile i virus bolje upoznao, uskoro počinje istraživanje o utjecaju koronavirusa na zdravlje starijih osoba. 

Tijekom svibnja tisućama njih stići će pismo u kojem će biti i bon od 50 kuna.

Ako ste pjesme slušali ovako ili ovako, tekstove pisali na ovom, fotografirali filmom na razvijanje, a prvi vam je mobitel bio ovakav, ubrajate se u, kako se to pristojno kaže, generaciju 50 plus. Dio ste Europe koja sve brže stari, a Europu zanima kako je korona utjecala na vas . 

"Pokušat ćemo vidjeti što se dogodilo nakon ovoga što je šok ne samo za ekonomiju i  društvo nego i za pojedince", kaže voditelj projekta SHARE za Hrvatsku Šime Smolić

Bit će to jedno od najvećih europskih istraživanja među starijom populacijom Unije.  

"Kako se odrazilo na mentalno, fizičko zdravlje, jesu li se u ovom vremenu osjećali usamljenije ili depresivnije...", dodaje Smolić. 

Poklon-bon u znak zahvalnosti

U korona-upitniku 2800 ispitanika telefonski će odgovarati i na ova pitanja: jesu li vam bili odgođeni zdravstveni pregledi i jesu li vam bili uskraćeni medicinski tretmani? 

Jedno od važnijih pitanja je i: "Kako je kriza utjecala na vaš radni status?", kaže Smolić.

Cijeli je set pitanja posvećen radnim uvjetima: jeste li imali zaštitnu opremu, jeste li se osjećali sigurno na radnom mjestu, koliko su vam smanjena primanja, jeste li morali koristiti svoju ušteđevinu... 

Pandemija je globalna, ali europski rezultati mogli bi pokazati velike razlike među zemljama Unije. Na jednoj strani ćemo, može se prognozirati, lošije proći jer smo kad je riječ o gospodarstvu ušli u krizu s lošijih pozicija. Na drugoj će se pak naš način života pokazati boljim.

"Kod južnoeuropskih zemalja među kojima je i Hrvatska tu su socijalne mreže još razvijene,  prisutna je međugeneracijska pomoć i međugeneracijska kućanstva postoje pa je udar nešto manje izražen nego u zemljama gdje je postotak samačkih kućanstava veći", ističe Šime Smolić

Smolić kaže kako su rezultati istraživanja Share koje privodi Europska unija obično temelj za preporuke za donošenje politika u Europskoj uniji. A poklon-bon od 50 kuna dobit će u znak zahvalnosti sudionici koji su i dosad sudjelovali u anketi.

Izvor : RTL


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij