hren

NOVI VIZUALNI IDENTITET
Zbog uredbe EU-a mijenjaju se osobne iskaznice koje će na čipu imati biometrijski identifikator

Ministarstvo unutarnjih poslova započet će od sljedeće godine izdavati osobne iskaznice s promijenjenim vizualnim identitetom. Na sebi će imati oznaku RH otisnutu u negativu u plavom pravokutniku i okruženu s 12 žutih zvjezdica, javlja Večernji list. Nove će osobne biti sigurnosno poboljšane i na čipu će imati biometrijski identifikator, tj. pohranjen prikaz lica te otiske kažiprsta lijeve i desne ruke vlasnika, čime će biti omogućena elektronička identifikacija.

Programsko rješenje za pokretne uređaje putem kojih će osoba upravljati svojim podacima i potvrđivati svoj elektronički identitet neće se dodatno naplaćivati. Građanin će, nakon što u policiji preuzme iskaznicu i aktivacijske podatke, aktivirati pristup na odgovarajućem mrežnom mjestu za upravljanje elektroničkom osobnom iskaznicom, kao što čini i sada nakon ishođenja elektroničke osobne iskaznice.

Vrijedit će pet godina

Identifikacijski će certifikat imati i osobne iskaznice izdane mlađima od 18 godina, a identifikacijski i potpisni certifikat biti na osobnim iskaznicama građana u dobi od 18 do 70 godina. Certifikati i osobne iskaznice vrijedit će pet godina. Izuzetak su osobe koje su starije od 70 godina čije će osobne iskaznice vrijediti trajno (sada je ta granica na 65 godina). Te osobe će moći same odlučiti žele li iskaznice s certifikatima ili ne. Odluče li se za ovu prvu varijantu, po isteku certifikata neće ga morati obnavljati ako to ne žele, ali njome neće moći obavljati elektroničku potvrdu identiteta niti će im ona služiti za izradu naprednog elektroničkog potpisa.

Snižena je i dobna granica za one koji moraju imati osobnu iskaznicu, tj. osobe s prebivalištem na području Hrvatske koje su napunile 16 godina, a sud im je u izvanparničnom postupku dopustio da sklope brak. Njihove će osobne imati i identifikacijski i potpisni certifikat, a bez obzira na to što su maloljetni, zahtjev za izradu ovog dokumenta podnosit će osobno, piše Večernji list.

Sadašnji dokumenti vrijede do 2031.

Postojeći zakon mijenja se zbog toga što je EU donio uredbu koja je stupila na snagu 1. kolovoza 2019. godine, kojom je propisano i da sve zemlje članice EU-a moraju izdavati osobne iskaznice koje će sadržavati biometrijske identifikatore nositelja osobne iskaznice. Hrvatskim građanima sadašnji dokumenti vrijede do isteka navedenog na njima, najdulje do 3. kolovoza 2031. godine, no oni stariji od 70 godina moći će ih koristiti i dalje, piše Večernji list.

Izvor: Net.hr


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij