hren

PROGNOZA BERLINA
Njemački Savezni centar za turizam nije optimističan kada je u pitanju turizam, kako u Njemačkoj, tako i izvan nje.

Oni su napravili analizu obnove turizma, koja i ne pokazuje baš da bi se u Hrvatskoj, ali i u ostalom dijelu Europe, trebali radovati onome što nam ljeto nosi.

Po toj analizi potpuno blokirani turizam, kao i putovanja kojih uopće nema, trajat će do kraja travnja ove godine. Kako je kraj travnja tu, odnosno za nekoliko dana, jasno je da je ova verzija već sada nemoguća.

Po nešto manje pesimističnoj verziji, u Saveznom centru za turizam smatraju kako bi potpuno turistički blokirana Europa u takvom stanju mogla biti do sredine svibnja ove godine, dok najpesimističnija predviđanja govore kako će ovakvo stanje “shutdowna” potrajati sve do kraja lipnja, kada bi se moglo početi “sramežljivo” putovati, ali unutar svojih država, u ovom slučaju Njemačke.

Opuštanje mjera, odnosno relaksacija postojećih zabrana putovanja te “putovanje iz gušta”, kako su ga Nijemci nazvali, s članovima obitelji i uz noćenje u hotelima u Njemačkoj će biti moguće, u optimističnoj verziji, krajem lipnja ove godine. U realističnoj verziji, takva će putovanja unutar Njemačke biti moguća krajem rujna ove godine, dok najpesimističnija predviđanja govore kako će to biti moguće tek na kraju prosinca ove godine.

Nijemci su također predvidjeli i kada bi se turizam mogao obnoviti.

Tako obnovu turizma, koju svi tako priželjkujemo u Hrvatskoj, a u kojoj će biti moguće putovati unutar granica EU-a, Nijemci u najoptimističnijoj verziji očekuju krajem ožujka 2021. godine, u realističnoj verziji taj je datum krajem lipnja iduće godine, dok je u najpesimističnijoj verziji datum takvih putovanja krajem travnja 2022. godine.

Naravno, poslovično oprezni Nijemci napominju da su ovi termini promjenjivi, ako epidemiološka situacija bude pogoršana, odnosno ako broj zaraženih, nakon postupnog opuštanja mjera, bude rastao.

I na kraju, iz njemačkog Saveznog centra za turizam predvidjeli su kada bi moglo doći i do potpune normalizacije putovanja, odnosno do onog načina života kakav smo imali do izbijanja pandemije koronavirusa.

Dakle, normalizacija će, po Nijemcima, nastupiti u onom trenutku kada svima u Europi i svijetu bude dostupno cjepivo. Tada više neće biti ograničenja putovanja, i to prvo u Europi, a potom i u ostatku svijeta. Optimistična verzija ovoga predviđanja “nastupa” tek na kraju rujna 2021., realistična verzija nastupa krajem lipnja 2022., a pesimistična verzija “starog života” dolazi tek krajem listopada 2023. godine.

- Kada će se i koliko točno moći putovati te hoće li u skoro vrijeme biti moguće prelaziti iz jedne u drugu državu EU-a, to nitko u ovom trenutku ne može znati. Kada bude donesena takva odluka, ona će biti strogo politička. Naravno, sada kada smo započeli s laganim otpuštanjem mjera, moramo vidjeti hoće li “skočiti” broj novozaraženih i ako se to dogodi, morat ćemo mjere vratiti na staro. Pretpostavljam da su predviđanja Saveznog centra za turizam točna, jer su oni u svom radu vrlo seriozni. Njima se u Njemačkoj vjeruje i ravna prema njihovim podacima - rekao je prof. dr. sc. Andrej Trampuž, infektolog i direktor laboratorija za istraživanje infektivnih bolesti u berlinskoj bolnici “Charite”.

Kada ćemo svi skupa u Europi i svijetu ponovno započeti s normalnim životom, nitko ne zna sa sigurnošću. Jedino je sigurno da će takav život opet biti moguć kada se pronađe cjepivo protiv koronavirusa. A kada će to biti, to tek nitko ne zna.

Izvor : Slobodna Dalmacija


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij