hren

"Grad Split se hvali sa skokom u razdvajanju otpada s 2,39 % na 3,4% te navodi kako je riječ o povećanju od 41%. Ovo je sramotno i vodi nas u novo brdo smeća ili Karepovac 2.0 koji će ubrzo niknuti na sanitarnoj plohi"

S obzirom da izvještaj o radu Čistoće nije prihvaćen od strane gradskog vijeća te se gospodarenje otpadom polako, ali sigurno pretvara u jedan od najvećih neuspjeha ove vlasti, pozivamo gradonačelnika da smjeni direktora tvrtke Lukšu Regju i nadzorni odbor na čijem je čelu Nevenka Bečić. Evidentna je njihova potpuna nesposobnost i nezainteresiranost u rješavanju jednog od gorućih problema Grada Splita izjavila je Kristina Vidan gradska vijećnica i predsjednica ogranka Pametno Split

 

– U skladu s preuzetim EU obvezama, Republika Hrvatska do kraja ove godine treba razdvajati 50 posto svog komunalnog otpada. U izvješću o izvršenju Plana gospodarenja otpadom za prošlu godinu, grad Split se hvali sa skokom u razdvajanju otpada s 2,39 % na 3,4% te navodi kako je riječ o povećanju od 41%. Ovo je sramotno i vodi nas u novo brdo smeća ili Karepovac 2.0 koji će ubrzo niknuti na sanitarnoj plohi, dok čekamo Godota zvanog Lećevica da nas spasi. Godot neće doći, a Lećevica nas neće spasiti jer je planirana za 50% naših sadašnjih količina otpada – izjavila je Vidan.

– Izvještaj o radu Čistoće za prošlu godinu krije niz laži s ciljem prikrivanja istine o katastrofalno lošem napretku u gospodarenju otpadom. Tako se u izvještaju navodi plan nabave 25.000 posuda za prikupljanje biootpada, ali se ne navodi  kad će se početi prikupljati biootpad, ni gdje će se odlagati – upozorila je Vidan te dodala kako u planu nabave nema polupodzemnih kontejnera, koji su se pokazali kao izvrsno rješenje za gusto naseljena urbana područja. Naime, oni zamjenjuju čak 4 do 5 metalnih kontejnera, koji trenutno nagrđuju i ograničavaju prostor na našim ulicama.

 

– Najvećom laži u izvješću Čistoće smatram podatak o uvođenju informatičkog sustava evidencije količine i vrste otpada u kojem je svakom korisniku dodijeljena njegova posuda. To nije istina. Korisnici, osim onih u obiteljskim kućama, nikada nisu dobili obavijest o lokaciji niti njihovom udjelu u posudi koja im je dodijeljena. Na ovaj način se ismijava sve građane koji su odgovorni i razdvajaju otpad jer im je na savjesti budućnost ovog Grada. Njih se nezakonito prisiljava da plaćaju tri odvoza tjedno, iako im nisu potrebna jer Čistoća nije u stanju ispuniti svoju obavezu po članku 6. Uredbe o gospodarenju otpadom da kao davatelj usluge osigura uvjete pojedinačnog korištenje iste, čak i kod korištenja zajedničkih posuda. Pokušaj da se prikupljanje miješanog komunalnog otpada iz posuda obiteljskih kuća prikaže kao početak uvođenja sustava“od vrata do vrata”, a da se pri tom ne prikuplja reciklabilni otpad vrhunac je farse koja se kroz ovo izvješće ponavlja iz godine u godinu – izjavila je Vidan.

Izvor: Dalmacijadanas.hr


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij