hren

MJERE protiv širenja koronavirusa praktički su umrtvile turistički sektor. Organizacija Ujedinjenih naroda za turizam (UNWTO) upozorava da bi zbog pandemije u ovoj godini broj turističkih putovanja mogao opasti za 20-30 posto.

Europska turistička industrija očekuje financijske gubitke od oko milijardu eura – i to mjesečno, kako je rekao Thierrz Breton, europski povjerenik za industrijsku politiku Europske unije. A Hrvatsku očekuje pad prihoda od turizma za 75%, rekao je u intervjuu za Glas Istre ministar turizma Gari Cappelli.

Prihodi od stranih gostiju proteklih su godina iz sezone u sezonu rušili rekorde, u 2019. su premašili brojku od 10 milijardi eura. Udio turizma u hrvatskom BDP-u iznosi oko 20%. Vlada je poručila da bi se moglo krenuti s popuštanjem nekih mjera ako u idućim danima bude opadala stopa novih infekcija, prenosi Deutsche Welle.

Plan za ljeto

Udruženje čeških turoperatora predložilo je češkoj vladi da potpiše sporazum sa zemljama koje uspijevaju kontrolirati širenje covida-19, poput Hrvatske, Slovačke i nekih drugih, nešto udaljenijih zemalja. 

Dogovor Češke i Hrvatske omogućio bi građanima iz te dvije zemlje da putuju iz jedne u drugu državu, a dosadašnji planovi predviđaju izravne avionske veze između Praga i Dubrovnika, odnosno Splita. Predstavnici hrvatske vlade proteklih su dana rekli kako razmatraju mogućnost ponovnog otvaranja marina, nekih kampova i hotela na nešto zabačenijim lokacijama, dalje od urbanih centara.

Dalmatinska obala je jedna od najpopularnijih destinacija za češke turiste, oni Jadran često nazivaju "naše more". Preko 800.000 Čeha, odnosno oko 8% ukupne populacije, prošle je godine odmor provelo u Hrvatskoj. Ostvarili su ukupno 5,4 milijuna noćenja. "Češka je upravo tržište s kojim najviše računamo", otkriva Joško Stella, direktor Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije. "Bilo nam je jasno da bi oni mogli biti među prvima koji će pokazati spremnost da dođu na Jadran, mi smo u stalnom kontaktu s njima."

Češka je u ponedjeljak počela primjenjivati prve (od ukupno pet faza) mjere relaksacije, a vlada u Pragu diskutira o mogućem popuštanju restrikcija vezanih uz putovanja.

Hrvatska bi kao klasična destinacija turista koji na odmor kreću automobilom mogla profitirati i od svog položaja i blizine središnje Europe. "Ova će ljetna sezona sigurno biti sasvim drugačija od svega što poznajemo do sada", kaže predsjednik Udruženja njemačkih turoperatora Norbert Fiebig u intervjuu za list Tagesspiegel.

"U europskim zemljama koje provode mjere druge faze borbe protiv širenja infekcije putovanja će biti moguća, ali uz poštovanje određenih sigurnosnih mjera", dodaje Fiebig. Ublažavanje restrikcija bi dakle moglo ponovno pokrenuti i dotok turista iz susjedne Slovenije, čiji državljani imaju najveći udio među inozemnim vlasnicima nekretnina na hrvatskoj obali.

Skepsa i dalje prisutna

Ministri iz Češke i Hrvatske upozoravaju da nema razloga za preuranjenu euforiju jer još uvijek ima puno stvari koje tek treba riješiti: od transporta, zdravstvenih i epidemioloških mjera, kapaciteta javnog zdravstva i širenja samog virusa.

"Niti oni (češke turističke agencije), a niti drugi trenutno nemaju baš puno prostora za normalan rad i putovanja", opominje Cappelli. "Oni su u potrazi za destinacijom na moru. I izgleda da im je Hrvatska najjednostavnije rješenje. Hoće li im to uspjeti ili ne? Vidjet ćemo. To ne ovisi samo o nama već i o drugim zemljama."

Epidemiolozi su upozorili da bi inicijativa iz Češke mogla potkopati aktualne napore oko toga da pandemija covida-19 ne prouzroči preopterećenost zdravstvenog sustava. Krunoslav Capak, šef Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, na konferenciji za novinare izrazio je skepsu oko ideje uvođenja zdravstvenih certifikata: "Oni ne znače u praksi puno jer netko tko je sad zdrav za 24 sata može biti bolestan."

Turizam na Balkanu

Hrvatske jadranske susjede Crnu Goru i Albaniju također očekuju veliki padovi turističkih prihoda, predviđa scenarij financijske institucije S&P Global Ratings. "Očekuje se veliki utjecaj pogotovo na male ekonomije u kojima turizam igra veliku ulogu, poput Barbadosa, Arube, Belizea, Cape Verdea, Crne Gore i Albanije", stoji u analizi. U Crnoj Gori je turizam zaslužan za oko 40% ukupnog prometa, to je uvjerljivo najveći udio turizma u platnoj bilanci neke europske zemlje.

Iz Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) je priopćeno kako u kontekstu lockdowna (restriktivnih mjera) u Albaniji, Hrvatskoj, Crnoj Gori i Gruziji najveću prijetnju predstavlja gotovo kompletno zatvaranje turističkog sektora, odnosno hotela i restorana, te otkazivanje letova – a u sve četiri zemlje turizam čini znatan dio (četvrtinu ili čak i više) BDP-a.

Austrija se otvara

U međuvremenu austrijski istraživač turističkog sektora Andreas Reiter u listu Kleine Zeitung kaže da dvije trećine nacionalnih turističkih tvrtki ne bi mogle preživjeti nadolazeću ljetnu sezonu bez njemačkih turista – oni su najvažnija skupina gostiju u Austriji i zaslužni su za nešto više od 50% prihoda turističkog sektora. U Austriju trenutno smiju ući samo strani državljani s negativnim korona testom, piše Deutsche Welle.

Njemački turisti bi ipak mogli doći u Austriju ovo ljeto, kaže ministrica turizma Elisabeth Köstinger: "Restrikcije u pogledu slobode putovanja će potrajati nekoliko idućih mjeseci. U svakom slučaju, kad se radi o zemljama koje su na vrlo dobrom, pozitivnom putu, kao što je Njemačka, tu će sigurno biti mogućnosti da se sklopi neki bilateralni sporazum."

Austrijsko udruženje hotelijera (ÖHV), koje okuplja hotele s četiri i pet zvjezdica, u ovoj godini očekuje pad prodaje u najboljem slučaju od 40-60%. "Posao je, što se tiče ljetne sezone, dobrim dijelom propao. Ovako nešto se nije dogodilo još od Drugog svjetskog rata", kaže glasnogovornik ÖHV-a Martin Stanits.

Kurz i Plenković razgovarali o turizmu

Danas su razgovarali i hrvatski premijer Andrej Plenković i austrijski kancelar Sebastian Kurz.

"Uoči sutrašnje videokonferencije lidera EU razgovarao sam sa Sebastianom Kurzom o Zagreb Summitu, zajedničkom europskom modelu za turistički sektor, radu sezonskih radnika te režimu na graničnim prijelazima", napisao je na Twitteru Plenković.

"Bilo je dobro razgovarati s premijerom Plenkovićem prije sutrašnje videokonferencije lidera EU. Razgovarali smo o koordiniranom pristupu u otvaranju turističkog sektora u našim državama, o sezonskim radnicima i graničnim kontrolama", napisao je Kurz.

Izvor: Index.hr


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij