hren

SVE BESKONTAKTNO
Poreznicima u Splitsko-dalmatinskoj županiji stiglo je 16.000 zahtjeva za odgodom plaćanja poreza, sve to kao posljedica korona-krize. Kako nam kaže pročelnik Porezne uprave u SDŽ Ivica Kusić, preko 60 posto tih zahtjeva je riješeno i to mahom pozitivno.

- Spremnije smo dočekali ovu krizu prvenstveno zahvaljujući uspješnim fiskalnim razdobljima koja su joj prethodila, ali unatoč tome, država trenutno traži dodatne izvore, koristeći se našim dobrim međunarodnim političkim položajem u vremenu našeg predsjedavanja vijećem EU za razgovore s međunarodnim financijskim institucijama- kaže Kusić.

Porezne obveznike bi mogla obradovati i vijest da bi ove godine mogli uraniti povrati preplaćenog poreza.

-  Bez obzira na ove otegotne okolnosti u organizaciji rada, radimo punim intenzitetom i trenutku sve se odvija u zadanim rokovima, a povrate mislimo građanima isplatiti već u lipnju, što je dva mjeseca prije zadanog roka – kaže Kusić.

Konkretno, što se tiče poreznog paketa mjera za spas gospodarstva, Kusić kaže da je cilj djelomično ili u cijelosti osloboditi od poreznih obveza one gospodarske subjekte koje ova situacija najviše pogađa. Navodi da na isti način Vlada očekuje od jedinica lokalne i regionalne samouprave jednak princip u solidarnosti i uštedama.

- Riječ je o porezu na dobit, porezu na dohodak te o obveznim doprinosima. Vlada je uslijed spoznaje da ove okolnosti različito utječu na poslovanje jasno odredila da se mora s više mjera kako bi obuhvatili sve situacije, s provedbom koja  ima manje prilagodbe i naravno, što moguće manje potrebne dokumentacije. Uz mjeru odgode, sada imamo i mjeru da poslovne subjekte kojima je pad prihoda veći od 50 posto, uslijed situacije sa zabranom rada ili ako im je rad onemogućen, za djelomično ili u cijelosti oslobođenje od poreznih obveza za travanj, svibanj i lipanj – tumači šef splitske Porezne.

Pojašnjava kako su za sada odgodili dospijeće poreznih obveza, ali i da će u narednom razdoblju tražiti najbolje načine da uz što manje administriranja i prikupljanja dokumentacije, oslobode sve navedene skupine poduzetnika od poreznih davanja za vrijeme trajanja posebnih okolnosti, uz naglasak da se ove mjere međusobno ne isključuju.

-  Znači, logika je da se one tvrtke koje ostvaruju manje od 7,5 milijuna kuna prihoda – a to je oko 93 posto svih poduzeća u RH, a imaju pad prihoda veći od 50 posto, oslobađaju potpuno od porezne obveze poreza na dobit, poreza na dohodak i doprinosa, dok one tvrtke koje ostvaruju više od 7,5 milijuna kuna, dakle onih 7 posto velikih tvrtki u RH, oslobađaju se porezne obveze proporcionalno s padom prihoda u odnosu na travanj, svibanj i lipanj. Pojednostavljeno, ako su imali pad prihoda 70 posto , onda ćemo ih teretiti samo za 30 posto od ukupne porezne obveze – slikovit je Kusić.

Na koncu, još jednom apelira na građane da zbog opasnosti uzrokovanih pandemijom koronavirusa sve zahtjeve prema Poreznoj upravi upućuju beskontaktnim putem, recimo putem sustava e-porezna.

Izvor : Slobodna Dalmacija


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij