Ono što je korona napravila je velika promjena u ponašanju potrošača i to s posebnim naglaskom na online. Mogli bismo i reći kako je, barem u ovom kontekstu, Covid-19 zapravo crash course o digitalnom življenju.  

Osim što je nabrzinu digitalizirao ekonomiju, ovaj virus nas je sve natjerao da sjedimo kod kuće i svoje slobodno vrijeme trošimo drugačije. Ako će ovo sve zaista potrajati do šestog, sedmog mjeseca, svi ćemo steći nove navike.  

1. Strah

U oglašavanju, recimo, nerijetko apeliramo na strah kako bismo potaknuli neka željena ponašanja, ali ovaj strah ima pogube posljedice po ekonomiju. Najbolji pokazatelji su indeksi burza diljem svijeta. Svaki put kad svijet pogodi kriza koja je vezana za zdravlje ekonomije se suočavaju s velikom neizvjesnošću.  

Strah ne samo da će utjecati na investicije, utjecat će i na lance distribucije dobara. Naime, Kina je veliki izvoznik. Ne samo gotovih proizvoda, već i dijelova odnosno sirovina za neke druge proizvode. Veliki globalni igrači imaju problema s proizvodnjom i isporukom proizvoda već sada.  

A najvažnije od svega, strah najgore utječe na potrošače – kupce. Mnoge kategorije proizvoda prestat će se kupovati zbog neizvjesnosti. Bilo zbog štednje, bilo zbog toga što će mnogi ostati bez planiranih prihoda.  

2. Neizvjesnost oko ulaganja u oglašavanje

Ukoliko će pasti proizvodnja, onda je za očekivati da će mnogi margeting budget holderi odlučiti uštedjeti svoje eure i kune koje su isplanirali za oglašavanje. Na ovaj način kompanije će rezati troškove iako u dugom roku nije najpametnija odluka. Ipak – pred nama su mjeseci neizvjesnosti i teških odluka.  

Analitičari predviđaju kako bi se situacija s koronom mogla smiriti oko lipnja. Mnoge kompanije su već sada donijele odluku o stopiranju marketinških ulaganja, kampanja i sudjelovanja na eventima. Drugim riječima, mnoge kompanije su najavile smanjenje ulaganja u oglašavanje u prvom polugodištu, ali nisu najavile povećanje u drugom. Možda smo s koronakrizom tek krenuli, ali njene ćemo posljedice osjećati još neko vrijeme.  

3. Otkazivanje evenata

Veliki broj industrijskih evenata je odgođen. Općenito, cijela industrija evenata pogođena je. Otkazani su svi veći i manji eventi, ne samo marketinški, otkazani su mnogi kongresi, radionice, susreti gejmera, dizajnera, programera, HR-ovaca…. 

Neki su se pak snašli i stvaraju potpuno nova iskustva. Neki poput Addobe Summita, sele svoje evente u digitalno okruženje. Tako da je ovo definitivno jedan smjer u kojemu bi se mogla kretati industrija evenata. Organiziranje webinara, lead-generation, … jer i dalje moramo dosegnuti ciljane skupine.  

Otkazani eventi održat će se, tako se barem svi nadaju, ali hoćemo li svi imati toliko slobodnih dana da ih posjećujemo. A pitanje je i hoćemo li uopće imati dovoljno dana da ih sve naguramo u period prije zime, a poslije ljeta?  

4. Reseleri dižu cijene u nebo zbog paničnih kupaca

Distribucijski lanci također su pogođeni. Roba sve teže dolazi do kupaca, a neke robe već sada postaju rijetkost. Ukoliko ste u zadnjih par dana otišli u trgovinu, a vjerujemo da jeste, vidjeli ste i sami čega ima, a čega već sada nedostaje. Zakon ponude i potražnje nalaže da je korektivni alat za smanjenje ponude cijena – kada je ponuda niska, a potražnja visoka – cijena naravno raste.  

Ovo je definitivno prilika za proizvođače koji direktno prodaju svoje proizvode – tako su neki globalni trgovački lanci zabilježili rast prodaje kućnih maraka, ali on-line što nas dovodi do sljedeće točke. 

5. E-commerce

Zbog straha od socijalnog kontakta, ali i činjenice kako se slobodno kretanje sve više ograničava, sad je zlatna prilika da se trgovci prebace na online shopove – čemu posljednjih dana već uvelike biljemižmo. Naime, želja i potreba za kupovanjem stvari i namirnica neće nestati, ali će i potrošači sad biti primorani naučiti usput skoknuti u svoju virtualnu najdražu trgovinu.  

Prilika je ovo za trgovce koji se, barem lokalni, trude što više nas prebaciti na online kanale kupovine da zapravo prošire svoje baze online kupca. S druge pak strane, jednostavnost ovakve kupovine u kombinacijom s paničnim kupovanjem može utjecati na stanje zaliha i sniženim zadovoljstvom kupaca s čijim očekivanjima treba pažljivo upravljati.  

Ono što je ključno za sve marke sada jest da potrebe i želje kupaca stave u prvi plan, a da posebnu pozornost posvete načinu na koji se mijenja ponašanje potrošača. 

6. Dramatičan način promjene na koji ljudi rade

Da, puno se piše o radu od doma i velikom globalnom izazovu na koji nismo bili svi u potpunosti spremni: radi od doma. Koronakriza prva je velika zdravstvena kriza koja se zapravo događa u zaista digitalnoj eri. U svim zemljama je osjetan rast korištenja alata za organiziranje rada na daljinu i to oboje, i na desktop ali i na mobilnim uređajima.  

Nikako ne smijemo zaboraviti kako je ovo sve kratkoročno ali kako sve ove promjene mogu imati za rezultat promjene i u dugom roku. Dok god svoje kupce i korisnike stavljamo u prvi plan na dobrom smo putu. 

Izvor : Tportal


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

Izdvojeno

 
 
 

RAZVRSTAVANJE OTPADA
Razvrstavanjem do nižih računa i čistih Kaštela
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij
PRIKUPLJANJE SVIH VRSTA OTPADA U 2022.
Način prikupljanja miješanog, biorazgradivog i reciklabilnog otpada