hren

PREMA PRIJEDLOGU HRVATSKE UDRUGE TURIZMA MJERE BI VRIJEDILE DO IDUĆEG PROLJEĆA
Hrvatska udruga turizma, koja okuplja najveće domaće turističke kompanije, u trenucima kad se zbog pandemije koronavirusa čitav turistički sektor našao u situaciji potpunog kolapsa s kompletno zatvorenim smještajnim i ugostiteljskim objektima diljem zemlje te neizvjesnosti oko tijeka glavne turističke sezone, sastavio je prijedlog mjera koje bi omogućile očuvanje zaposlenosti i poslovnih subjekata sektora koji generira gotovo 20 posto ukupnog BDP-a Hrvatske.

U situaciji potpunog izostanka turističkog prometa, kako navode, potpuno je izvjesno da će značajan dio turističkih prihoda ove godine izostati, a u takvim uvjetima, zbog iznimne sezonalnosti hrvatskog turizma koji u četiri ljetna mjeseca ostvaruje 85 posto ukupnog prometa, realno je očekivati da će turistički sektor poslovne probleme vući sve do proljeća 2021.godine.

Premda u HUT-u čvrsto podržavaju primarni cilj Vlade i prvi set mjera pomoći gospodarstvu, a to je očuvanje radnih mjesta i poslovnih subjekata u ovim ekstremnim uvjetima, smatrajući to nužnim za brzi povratak čim se za to stvore zdravstveni i tržišni uvjeti, pripremili su i svoj prijedlog mjera za turizam i poslali ga Vladi, očekujeći da se razmotre i usvoje kroz najavljeni novi paket pomoći gospodarstvu, nužan za preživljavanje ukupnog gospodarstva.
Njihov prijedlog mjera podijeljen je u četiri grupe, a u prvu spada očuvanje radnih mjesta do idućeg proljeća, kada očekuju početak normalizacije poslovanja, za što im, naglašavaju, trebaju formalne i materijalne pretpostavke, stoga predlažu hitno formaliziranje instituta „radnika na čekanju“, što realno oslikava sadašnju poziciju velike većine radnika u ugostiteljskoj djelatnosti.

Dok su na čekanju, radnici bi trebali dobiti naknadu od minimalno 60 posto neto plaće, što je inače naknada za nezaposlene, a poslodavci ne bi plaćali poreze i doprinose, obzirom da radnici ne rade.

Druga grupa mjera odnosi se na plaćanje poreza i doprinosa te raznih naknada i članarina (komunalna, pomorsko dobro, turističko zemljište, vodna naknada...), koje se prema spomenutom prijedlogu ne bi plaćale dok ugostiteljski objekti ne rade. Nakon početka rada, konkretno s otvaranjem 50 posto raspoloživih kapaciteta, spomenuta davanja plaćala bi se u iznosu od 30 do 50 posto, a kako bi se omogućilo da korisnici tih davanja „prežive“  te raspolažu sredstvima isključivo za nužno funkcioniranje.

Ovakav sustav plaćanja, po HUT-u,  vrijedio bi do 1. svibnja iduće godine,  s obzirom da zbog značajnog smanjenja  ovogodišnjeg turističkog prometa, sama odgoda plaćanja ne bi imala smisla, jer je već sada očito da neće postojati mogućnost plaćanja, već treba sačuvati zaposlenost i poslovne sustave do ponovnog početka punog poslovanja.

Treća grupa mjera odnosi se na financiranje likvidnosti i pripremu naredne turističke sezone, kojom predlažu osiguranje bespovratnih sredstava ili osiguravanje povoljnih kredita za tu namjenu  putem HBOR-a i poslovnih banaka te kao posljednju, ali ništa manje važnu mjeru, reprograme postojećih kreditnih obveza za sve subjekte kojima je to nužno za poslovni opstanak.


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij