IZVANREDNE MJERE
Europski parlament izglasao je u četvrtak navečer na plenarnoj sjednici u Bruxellesu tri izvanredne mjere za borbu protiv pandemije koronavirusa i posljedica te krize na gospodarstvo. U sklopu investicijske inicijative za pomoć hrvatskom gospodarstvu osigurano je 1,16 milijardi eura

Zbog pandemije koronavirusa i ograničenja kretanja na plenarnoj sjednici sudjelovalo je samo nekoliko zastupnika, koji su se zatekli ili žive u Bruxellesu, dok su ostali sjednicu pratili na daljinu. Prvi put u povijesti Europski parlament je glasao na daljinu, putem elektroničke pošte.

Parlament je izglasao tri prijedloga Europske komisije, a najvažniji je onaj o investicijskoj inicijativi kao odgovor na krizu s koronavirusom u iznosu od 37 milijardi eura.

Sredstva iz investicijske inicijative su namijenjena zdravstvenim sustavima, malim i srednjim poduzećima, tržištima rada i drugim osjetljivim dijelovima gospodarstava.

Za borbu protiv gospodarskih posljedica širenja pandemije izdvojit će se neiskorištena sredstva koja su zemljama članicama dodijeljena za predfinanciranje projekata iz strukturnih fondova. Riječ je o sredstvima iz Europskog fonda za regionalni razvoj (EFRR), Europskog socijalnog fonda (ESF), Kohezijskog fonda (KF) i Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo (EFPR) koja bi se inače morala vratiti u europski proračun, a sada će ih države članice moći zadržati.

Od ukupne vrijednosti investicijske inicijative za Hrvatsku je namijenjeno 1,16 milijardi eura. Novac iz EFRR-a Hrvatska će moći koristiti za podupiranje financiranja obrtnog kapitala za mala i srednja poduzeća suočena s krizom. Financijski instrumenti koji se financiraju iz fondova također bi malim poduzetnicima trebali pružati potporu u obliku obrtnog kapitala kada je to potrebno kao privremena mjera.

U okviru investicijskog prioriteta EFRR-a za jačanje istraživanja, tehnološkog razvoja i inovacija obuhvaćena su i ulaganja u zdravstvenu zaštitu protiv pandemije.

Iz Fonda solidarnosti pomoć za ublažavanje zdravstvene krize

Drugi usvojeni prijedlog u Europskom parlamentu odnosi se na proširenju djelokruga Fonda solidarnosti Europske unije. Po novome sredstva iz ovog fonda mogu se koristiti i za zadravstvene krize.

U 2020. godini europskim zemljama postat će za te namjene dostupno 800 milijuna eura, a sredstva će se moći upotrijebiti za potporu u najtežim izvanrednim situacijama u javnom zdravstvu, uključujući medicinsku pomoć, kao i mjere za sprečavanje, nadzor ili kontrolu širenja bolesti.

Inače, Fond solidarnosti EU-a osnovan je 2002. radi pružanja potpore državama članicama EU-a i zemljama pristupnicama u situacijama katastrofa velikih razmjera uzrokovanih prirodnim katastrofama kao što su poplave, oluje, potresi, erupcije vulkana, šumski požari ili suše.

Suspendirano pravilo 'iskoristi ili izgubi' za zračne prijevoznike

Treća odluka Europskog parlamenta je privremena mjera kako bi se olakšalo zračnim kompanijama da zadrže svoje 'slotove' u zračnim lukama, čak i ako ih ne koriste zbog pada prometa.

Naime, prema važećem pravilu 'iskoristi ili izgubi' zračni prijevoznici moraju iskoristiti najmanje 80 posto dodijeljenih slotova u nekom razdoblju reda letenja (ljetnom ili zimskom) kako bi zadržali prednost u okviru iste serije slotova u odgovarajućem razdoblju reda letenja sljedeće godine.

Kako je kriza uzrokovana širenjem zaraze dovela do znatnog pada zračnog prometa prijevoznici su prisiljeni otkazivati letove te im uslijed toga znatno pada isokorištenost slotova.

Privremena mjera znači da zračni prijevoznici nisu obvezni koristiti svoje planirane slotove odnosno termine za polijetanje i slijetanje u zračnim lukama za vijeme trajanja izvanrednih okolnosti.

Pravilo ‘iskoristi ili izgubi’ neće se primjenjivati tijekom cijele ljetne sezone, od 29. ožujka do 24. listopada 2020.

Izvor: Tportal.hr


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

Izdvojeno

 
 
 

RAZVRSTAVANJE OTPADA
Razvrstavanjem do nižih računa i čistih Kaštela
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij
PRIKUPLJANJE SVIH VRSTA OTPADA U 2022.
Način prikupljanja miješanog, biorazgradivog i reciklabilnog otpada