hren

'KORONA SE ŠIRI'
Zaraza koronavirusom širi se Hrvatskom, pa tako i Dalmacijom, koja je, doduše, u prvim danima djelovala otpornom na globalnu pandemiju. Možda baš zbog tog osjećaja lažne sigurnosti ili zbog toga što se pristupilo masovnijem testiranju, podaci o oboljelima od Covida-19 znatno su gori nego prošlog tjedna.

Prema najnovijim podacima, na području Dalmacije 52 osobe pozitivne su na koronavirus.

U Splitsko-dalmatinskoj županiji jutros su potvrđena četiri novooboljela od koronavirusa i sada ih je ukupno 14, od kojih je osam u Splitu, rekao je u ponedjeljak na konferenciji za novinare predsjednik županijskog Stožera civilne zaštite Luka Brčić. U karanteni je 51 osoba, od toga 31 državljanin Hrvatske, a Spaladium Arena je s 200 kreveta spremna za prihvat lakše oboljelih. Danas će, najavio je ravnatelj splitskog KBC-a Julije Meštrović,  započeti probno testiranje na koronavirus.

Danas je u Šibensko-kninskoj županiji registrirano novih četvero oboljelih od virusa COVID-19, dok se se za jednog pacijenta čekaju rezultati koji će doći tijekom dana.

- Od ukupno 12 oboljelih, četvero pacijenata se nalaze na Odjelu infektologije Opće bolnice Šibensko-kninske, dok se ostali nalaze u kućnoj izolaciji. Pod zdravstvenim nadzorom je ukupno 361 osoba, od toga 76 osoba u kontaktu s osobama kod kojih je potvrđen COVID-19- izvijestio je Nikola Blažević, načelnik Stožera civilne zaštite Šibensko- kninske županije.

Novih je pet potvrđenih na zarazu koronavirusom u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, riječ je o kontaktima iz Zračne luke Dubrovnik, i sada broj zaraženih u toj županiji iznosi 22, objavio je u ponedjeljak oko 13,30 sati županijski Stožer civilne zaštite.

Od novih pet, dvoje je hospitalizirano, a troje se nalazi u samoizolaciji, a svima je klinička slika blaga. Od ukupno 22 zaražene osobe u županiji, sedam je hospitalizirano u dubrovačkoj bolnici. U subotu i nedjelju ukupno je testirano 59 osoba s područja Dubrovačko-neretvanske županije, a osam ih je imalo pozitivan nalaz na koronavirus.

Jutros je potvrđen četvrti slučaj zaraze u Zadarskoj županiji. Obolio je 63-godišnji muškarac iz Zadra koji se u subotu vratio iz Turske. Dobra vijest je da je, čim je doputovao avionom iz Istanbula, odmah otišao u samoizolaciju, a prije toga se testirao. Kad su rezultati potvrdili da je pozitivan na virus, primljen je odjelu zadarske bolnice za osobe zaražene COVID-om.

U Zadru se u samoizolaciji trenutno nalazi 617 osoba, a za 161 osoba je završio zdravstveni nadzor. U nedjelju je 13 novih osoba testirano na virus, od toga su dvije bile pozitivne, a za pet se još čekaju rezultati jer je zbog potresa u Zagrebu u bolnici Fran Mihaljević, gdje se inače obavljaju testiranja, bilo problema u radu.

U Zadru je dosad testirano 49 osoba, a kod četiri je otkriveno prisutnost virusa. Jedna je osoba granična jer nakon dva testiranja liječnici nisu sto posto sigurni da je zaražen, kazao je ravnatelj bolnice Željko Čulina. Ta se osoba nalazi u samoizolaciji, a dolazi iz sredine u kojoj je bilo zaraženih osoba. Do ponedjeljka u 16 sati trebali bi dobiti potvrdu je li i on zaražen ili ne.

Ono što više zabrinjava je podatak da je druga zaražena osoba specijalizantica iz Zagreba koja je došla pomoći na zadarskoj Pedijatriji.

- Pozitivna je na virus, ali nema simptome što znači da je asimptomatski kliconoša. Čim smo to saznali, stavili smo sve njene bliske kontakte u samoizolaciju. Treba naglasiti kako je specijalizantica radila samo jedan dan i kako se cijelo vrijeme ponašala prema pravilima struke, nosila je rukavice i zaštitnu masku tijekom pregleda. Osim bliskih kontakata, stupamo u kontakt sa svim pacijentima i njihovim obiteljima koje je pregledala, kazao je epidemiolog Alan Medić dodajući kako je doktorica pregledala 15-ero djece te kako će sva djeca, zajedno sa svojim roditeljima, ići u samoizolaciju

Inače, prvi slučaj zaraze u Dalmaciji zabilježen je u Zadru. Bilo je to u srijedu 18. ožujka ujutro, da bi do kraja dana stigla i vijest o oboljelom starijem bračnom paru iz Splita.

Izvor: Slobodna Dalmacija


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij