hren

FRANCUSKA od utorka u podne ulazi u potpunu dvotjednu blokadu, objavio je u večerašnjem obraćanju naciji predsjednik Emmanuel Macron.

Uvodi se i potpuna zabrana svakog neobaveznog kretanja.

Macron je najavio francuski građani morati ostati kod kuće, a izlazit će samo zbog važnih razloga, što je mjera slična onoj u susjednoj u Italiji.  Svako kršenje tih pravila bit će kažnjeno, najavio je Macron u obraćanju naciji koje je prenosila televizija.

"Mi smo u ratu. Ne protiv neke druge države, nego protiv virusa", rekao je Macron i najavio možda i najrigoroznije mjere dosad u jednoj europskoj zemlji.

Mediji javljaju da će masovnu karantenu nadgledati 100.000 policajaca, a francuski ministar unutarnjih poslova najavio je punktove diljem zemlje na kojima će snage reda vršiti provjere.

Macron najavio da se sutra u podne zatvaraju granice Europske unije

Macron je najavio i da se u utorak u podne zatvaraju vanjske granice Europske unije, što je ranije predložila šefica EU komisije Ursula von der Leyen.

"Sva putovanja između neeuropskih zemalja  i Europske unije bit će suspendirana na 30 dana", rekao je Macron u obraćanju naciji koje je prenosila televizija, a prenose agencije.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen predložila je u ponedjeljak, u sklopu napora za suzbijanje širenja koronavirusa, privremena ograničenja za ulazak u Europsku uniju u trajanju od 30 dana i to objavila na konferenciji za novinare nakon videokonferencije s članicama skupine G7.

Taj prijedlog moraju odobriti zemlje članice, a to se očekuje u utorak, kada se održava videokonferencija čelnika 27 zemalja članica.

Ograničenja bi se odnosila na putovanja državljana trećih zemalja koja nisu nužna.

"Znam da je ovo što tražim od vas bez presedana, ali okolnosti to zahtijevaju. Mi smo u ratu"

Novozaražene će do bolnice prevoziti vojska, a za potrebe borbe protiv koronavirusa otvorena je vojna bolnica u Alsaceu, pokraj njemačke granice. Građani mogu izlaziti iz kuće samo uz opravdane razloge, a zbog ekstremnih uvjeta odgođen je i drugi krug lokalnih izbora u toj zemlji.

"Govorim vam večeras s velikom ozbiljnošću, slušajte zdravstvene djelatnike koji kažu: Ako nam želite pomoći, morate ostati kod kuće i izbjegavati kontakt", dodao je Macron.

"Znam da je ovo što tražim od vas bez presedana, ali okolnosti to zahtijevaju. Mi smo u ratu", istaknuo je. Dodao je da se ne može predvidjeti koliko će trenutačna situacija trajati.

Kazao je da odgađa drugi krug lokalnih izbora u nedjelju te će suspendirati vladine reforme, počevši s izuzetno osporavanom reformom mirovinskog sustava.

Predsjednik je kritizirao građane koji su nahrupili na tržnice i parkove u nedjelju pošto su zatvoreni barovi i restorani.

"Ne samo da ne štitite sebe, a posljednji događaji pokazali su da nitko nije siguran, čak ni mladi, nego ne štitite ni druge", rekao je

Najavio je i da će biti odgođeno plaćanje režija.

Po njegovim riječima, nijedna francuska tvrtka neće biti izložena riziku da propadne. Obećao je i državna jamstva u iznosu od 300 milijardi eura za zajmove.

"Nijedno poduzeće, malo ili veliko, neće propasti", poručio je francuski predsjednik.

Drastične mjere i u Njemačkoj

Njemačka kancelarka Angela Merkel predstavila je danas novi paket mjera za usporavanje širenja koronavirusa, a riječ je o ograničenjima socijalnih kontakata kojima nema presedana u toj zemlji s potvrđenih više od 6000 zaraženih.

"Ovo su jedinstvene mjere u povijesti SR Njemačke, ali one su potrebne kako bi se usporilo širenje koronavirusa", rekla je Merkel na tiskovnoj konferenciji predstavljajući vladine mjere u borbi protiv širenja koronavirusa.

Merkel najavila zatvaranje većine trgovina koje ne prodaju prehrambene proizvode i rekla da će restorani raditi skraćeno

Merkel je objasnila da je njezina vlada, u dogovoru s premijerima saveznih zemalja, donijela paket mjera koje bi pridonijele smanjenju socijalnih kontakata u Njemačkoj, koja ima potvrđenih 6012 zaraženih, a umrlo je 16 osoba.

Najavila je zatvaranje većine trgovina koje ne prodaju prehrambene proizvode i rekla da će restorani raditi skraćeno te će morati jamčiti minimalnu udaljenost između stolova. Bolnički posjeti bit će ograničeni na jedan dnevno, s dodatnim ograničenjima kako bi se smanjio rizik od širenja zaraze.

U posljednja 24 sata u Njemačkoj su potvrđena 1174 nova slučaja zaraze

"Što se bolje svi budu pridržavali tih pravila, to ćemo prije proći ovu fazu", kazala je Merkel. "A ja mislim da mi svi želimo proći kroz ovo što je prije moguće."

Prema podacima koje je objavio njemački institut Robert Koch, u protekla 24 sata u Njemačkoj su potvrđena 1174 nova slučaja zaraze.

"Ne bi trebalo isto tako biti ni putovanja na odmore, kako unutar tako ni izvan Njemačke, a restorani mogu biti otvoreni samo od 6 do 18 sati uz obavezno pridržavanje maksimalnog broja gostiju i razmaka između stolova", rekla je njemačka kancelarka.

Merkel: Ja računam s tim da će se građani pridržavati ovih mjera

Kulturne i zabavne institucije također će biti zatvorene, kao i sportski objekti, fitness klubovi, kladionice i bordeli. Zabrana se odnosi i na vjerska okupljanja.

Merkel je rekla da će od zabrane rada biti izuzete samoposluge, ljekarne, prodavaonice napitaka, drogerije, trgovine za kućne ljubimce i centri za prodaju građevinskog materijala i kućnih potrepština. Od zabrane su izuzeti i frizeri te čistionice. Po riječima kancelarke, cilj je održavanje gospodarskog života "u najvećoj mogućoj mjeri". Naglasila je da se radi o mjerama na "određeno vrijeme" te da će se kontrolirati njihovo provođenje.

"Ja računam s tim da će se građani pridržavati ovih mjera", istaknula je Merkel.

Bavarska osnovala fond za pomoć tvrtkama

Njemačka savezna pokrajina Bavarska danas je na dva tjedna uvela izvanredno stanje koje će vladi u Münchenu omogućiti lakše poduzimanje mjera u borbi protiv širenja koronavirusa.

Ta njemačka pokrajina s 13 milijuna stanovnika dijeli granicu s Austrijom i Italijom, a za potrebe pomoći bavarskoj privredi zbog posljedica krize vezane za koronavirus osigurala je fond od 10 milijardi eura.

Jzvor: Index.hr


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij