hren

PANDEMIJA koronavirusa odnijela je više od 2000 života u Europi, a najpogođenija zemlja Italija u nedjelju je objavila da je u posljednja 24 sata zabilježila 368 smrtnih slučajeva, što je ponovno rekordna brojka.

U Europi je ukupno zabilježen 2291 smrtni slučaj, najvećim dijelom u Italiji, gdje ih je sada 1809. To je zemlja koju je zaraza koronavirusom pogodila najsnažnije nakon Kine.

Europa ima ukupno 517 novih smrtnih slučajeva u posljednja 24 sata te ukupno 52.400 zaraženih. 

U Italiji je i broj novozaraženih ponovno rekordan s 3509 novih slučajeva. Ukupno je u Italiji zaraženo 24.747 ljudi.

Regija Milana daleko je najpogođenija s 1218 mrtvih i 13.272 slučaja zaraze.

Broj osoba umrlih od epidemije koronavirusa u svijetu premašio je 6000 u nedjelju, prenijela je agencija France presse na temelju podataka iz službenih izvora prikupljenih do 14.30 po srednjoeuropskom vremenu. 

Ukupno je 6036 osoba umrlo od 159.844 zaraženih u svijetu.

Kina je i dalje vodeća po broju umrlih s 3199 žrtava.

No zadnjih dana u Kini pandemija jenjava, a bilježi se tek desetak novih slučajeva dnevno. WHO je prije dva dana objavio da je Europa postala novo žarište. Najgore je u Italiji, a novo žarište je i Španjolska.

Umro i poznati arhitekt

Talijanski arhitekt Vittorio Gregotti, projektant izuzetnih građevina među kojima Olimpijskog stadiona u Barceloni 1992. godine, preminuo je od posljedica upale pluća u dobi od 92 godine nakon što se zarazio koronavirusom, objavili su tamošnji mediji. 

Gregotti je hospitaliziran u milanskoj bolnici pošto je zaražen koronavirusom, a tijekom liječenja razvila mu se upala pluća kojoj je slavni arhitekt podlegao, pišu talijanski mediji. 

Osim Olimpijskog stadiona u Barceloni projektiranog za Olimpijske igre 1992., Gregotti je arhitektonski osmislio i kazalište Arcimboldi u Milanu, futurističku zgradu podignutu da bi se u njoj omogućio nastavak operne sezone u vrijeme obnove milanske Scale od 2002. do 2004.

Prije početka Svjetskoga nogometnog prvenstva 1990. u Italiji je projektirao stadion Marassi u Genovi, a brojna priznanja dobio je i za Kulturni centar Belem u Lisabonu. 

Objavio je teoretska djela Prostor arhitekture, (Il territorio dell'architettura, 1967) i Vidljivi grad (La citta visibile, 1993).

Odajući počast kolegi, talijanski arhitekt Stefano Boeri nazvao je Gregottija "majstorom međunarodne arhitekture" koji je "ispisao povijest naše kulture".

Corriere della Sera piše da je u istoj milanskoj bolnici hospitalizirana i Gregottijeva supruga Mariana Mazza.

Izvor : Index.hr


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij