hren

ZA PREDSJEDNIKA HDZ-a SE NATJEČU ANDREJ PLENKOVIĆ I MIRO KOVAČ
Jutros od osam sati u Hrvatskoj je otvoreno 566 biračkih mjesta te 19 u inozemstvu, kako bi članovi stranke sudjelovali u izbornom procesu u kojem HDZ-e bira novo vodstvo. Uz predsjednika, biraju zamjenika predsjednika i četiri potpredsjednika.

Glasanje će biti otvoreno do 19 sati, a neslužbene rezultate bi oko 23 sata trebalo objaviti Središnje izborno povjerenstvo koje će biti u središnjici HDZ-a, a kandidati će biti u svojim izbornim stožerima.

Članovi stranke će u svim općinama i gradovima glasovati na po jednom biračkom mjestu, u Splitu na dva, a u Zagrebu na njih sedamnaest, po svim područnim odborima. Drugog kruga neće biti jer pobjeđuje onaj kandidat koji dobije više glasova

Za predsjednika HDZ-a natječu se aktualni predsjednik stranke i Vlade, Andrej Plenković koji u svom timu „Odvažno za Hrvatsku"  kao kandidata za zamjenika predsjednika ima Tomu Medveda, dok su kandidati za potpredsjednike stranke Oleg Butković, Branko Bačić, Ivan Anušić te Zdravka Bušić.

Miro Kovač kao kandidat za predsjednika predvodi tim "Opcija za promjene" u kojem je Ivan Penava kandidat  za zamjenika predsjednika, a  Milijan Brkić, Davor Ivo Stier i Tomislav Tolušić su kandidati za potpredsjednike stranke.

Za potpredsjednike stranke kandidirali su se i neovisni kandidati Ivan Kujundžić i Hrvoje Tomasović.

Za sva biračka mjesta, zbog akutualne situacije vezano za koronavirus, izdana je preporukao provođenju mjera zaštite od širenje koronavirusa tijekom unutarstranačkih izbora.

 Izdana i preporuka o provođenju mjera zaštite na izbornim mjestima

Prema preporukama birački odbor je odredo jednog od svojih članova koji je zadužen za održavanje reda na biračkom mjestu, kontrolu i reguliranje ulaska i izlaska birača s biračkog mjesta te cjelokupno praćenje postupanja osoba koje se nalaze na biračkom mjestu u provođenju mjera zaštite. 

Svako biračko mjesto mora imati dezinfekcijsko sredstvo za čišćenje ruku. Prilikom ulaska u prostoriju gdje se održavaju izbori, a prije samog pristupanja glasovanju, birač mora dezinficirati ruke. Na biračkom mjestu u isto vrijeme ne smije biti više od 15 ljudi, što uključuje i članove izbornog povjerenstva i promatrače. Središnje izborno povjerenstvo HDZ-a preporuča, uz ostalo, izbjegavanje rukovanja te održavanje razmaka od barem jednog metra kod razgovora.


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij