hren

BITKA ZA GOSTE
Zbog pandemije koronavirusa i ograničenja putovanja na popularnoj online platformi Airbnb za iznajmljivanje privatnog smještaja, olabavljena su pravila otkazivanje rezervacija, kako gostima tako i domaćinima.

Na Airbnbu su objedinjena u kategoriji "Uvjeti otkazivanja zbog izvanrednih okolnosti", a riječ je o novim mjerama zahvaljujući kojima se, ukoliko rezervacije ispunjavaju propisane uvjete, uključujući i one vezane za koronavirus, iste mogu otkazati bez naknade.

Neovisno o pravilima otkazivanja vlasnika smještaja moguće je dobiti povrat sredstava u čitavom iznosu ukoliko putujete iz ili u područje pogođeno koronavirusom.

Gost će dobiti potpuni povrat novca, uključujući i sve naknade, a domaćini neće morati platiti naknadu za otkazivanje, te neće biti nikakva utjecaja na njihov status Superhosta. Putnicima su uz to ponuđeni filteri koji olakšavaju pronalazak i rezervaciju smještaja s najprikladnijim pravilima otkazivanja (fleksibilna, umjerena ili stroga) u skladu s trenutnim stanjem po pitanju koronavirusa na određenom području.

Primjerice, ukoliko putujete u Italiju "Uvjeti otkazivanja zbog izvanrednih okolnosti" primjenjuju se na rezervacije ugovorene 29. veljače 2020. ili ranije s datumom dolaska 3. travnja 2020. ili ranije. Isto vrijedi i za domaćine s rezervacijama smještaja u Italiji.

Novi uvjeti otkazivanja zbog izvanrednih okolnosti uzrokovanih koronavirusom primjenjuju se i za kontinentalni dio Kine, te Južnu Koreju.

Fleksibilnije rezervacije će, vjeruju u Airbnbu, omogućiti gostima opuštenije planiranje putovanja, a njihovim domaćinima dugoročno osigurati više posla. Za iznajmljivače koji su spremni gostima ponuditi cjelokupan povrat novca za otkazane rezervacije Airbnb je osigurao promocije koje povećavaju bolju vidljivost njihovih smještaja i novih rezervacija.

Airbnb se ujedno odrekao standardne provizije od tri posto za nove rezervacije unešene do 1. lipnja 2020. i to onim domaćinima koji vrate potencijalnim gostima više novca nego što to zahtijeva njihov pravilnik.

U slučaju potrebe otkazivanja rezervacije izvršene do 1. lipnja, Airbnb gostu neće naplatiti uobičajenih 14 posto naknade ili će je vratiti o obliku putnog kupona koji se može koristiti na budućem putovanju.

“Mogli biste dobiti povrat novca ili biti pošteđeni posljedica otkazivanja ako ste prisiljeni otkazati zbog neočekivanih okolnosti na koje ne možete utjecati”, stoji u Airbnb pravilima uz navođenje niza okolnosti za koje je potrebno priložiti dokumentaciju - smrt, iznenadnu tešku bolest ili ozljedu, otkazane prometne linije i sl., ali i ograničenja koja se odnose na putovanja na lokaciju smještaja, te epidemije i bolesti koje iznenada pogode neko područje ili skupinu ljudi.

“To ne uključuje postojeće bolesti koje se povezuju s određenim područjima, na primjer malariju na Tajlandu ili groznicu denga na Havajima. Sve izmjene u našem pravilniku za slučajeve izbijanja epidemije kao i opseg primjene tog pravilnika temeljit će se na službenim priopćenjima Svjetske zdravstvene organizacije i lokalnih vlasti”, navode u Airbnbu.

"Očekujemo da ćete izvršiti povrat unaprijed naplaćenih sredstava i poništiti troškove otkazivanja (naknade, troškove i/ili druge iznose) u situacijama u kojima su gosti/putnici zatražili otkazivanje zbog Izvanrednih okolnosti. Booking.com u tim slučajevima neće naplatiti proviziju”, animiraju i s druge popularne turističke platforme svoje partnere koji iznajmljuju smještaje širom svijeta.

Proglašavajući "Izvanredne okolnosti" (zbog više sile) u svrhu zaštite zdravlja svojih partnera i gostiju uslijed širenja koronavirusa, u Booking.comu navode kako im je njihova sigurnost najviši prioritet.

"Trenutno je na snazi nekoliko međunarodnih ograničenja za putovanja, koja vrijede za putnike koji su nedavno posjetili odredišta u kojima vlada velik utjecaj koronavirusa (u većini je slučajeva riječ o posljednjih 14 dana). Ova su ograničenja trenutačno na snazi u više od 60 zemalja te mogu obuhvaćati zabranu ulaska, obveznu karantenu po dolasku ili ukidanje vize po dolasku", upozoravaju u Booking.comu.

Napominju kako se "Izvanredne okolnosti" primjenjuju za sve rezervacije u SAD-u koje su napravili putnici iz svih 26 zemalja unutar Schengenskog prostora s datumom prijave između subote, 14. ožujka 2020. i utorka, 14. travnja 2020. (uključujući i te datume).

Zemlje Schengenskog prostora su Austrija, Belgija, Češka, Danska, Estonija, Finska, Francuska, Grčka, Island, Italija, Latvija, Lihtenštajn, Litva, Luksemburg, Mađarska, Malta, Nizozemska, Norveška, Njemačka, Poljska, Portugal, Slovačka, Slovenija, Španjolska, Švedska i Švicarska. Američki građani, stanovnici sa zakonski odobrenim stalnim boravkom te njihove obitelji nisu obuhvaćeni ovom zabranom za putovanja.

Bookingove Izvanredne okolnosti primjenjuju se u određenim razdobljima i za rezervacije smještaja u Italiji, Izraelu, Indiji, kontinentalnoj Kini i Južnoj Koreji. Također se odnose na rezervacije putnika koji su posjetili područje zahvaćeno koronavirusom i kojima je potom zabranjen ulazak u zemlju u koju su htjeli putovati (obvezna karantena po dolasku, obvezna karantena po povratku kući ili ukidanje viza po dolasku).

"Primjenjuju se i na individualne slučajeve u kojima putnik s razlogom ne može putovati/boraviti (npr. zaraza u hotelu izvan područja na koje se odnose izvanredne okolnosti)”, piše na stranici Booking.com.

Izvor : Slobodna Dalmacija


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij