hren

MITOVI I ČINJENICE
Kako se širi epidemija koronavirusa tako bujaju i netočne informacije o tome kako se virus prenosi i kako se od njega može zaštiti. Svjetska zdravstvena organizacija na svojim je službenim stranicama demantirala neke od postojećih mitova koji se šire društvenim mrežama i u kojima nema trunke istine.

Vjerovali ili ne, ali mnogi tako vjeruju da se virus može ubiti sunčanjem u solariju, što je potpuno netočno, kao što nije točno da od virusa spašava češnjak, prskanje odjeće alkoholom i klorom, ispiranje nosa, kao ni topla kupka. 

1. Prenose li komarci zarazu?

Ne, WHO demantira tvrdnje da koronavirus može biti prenesen ubodom komarca.

 - Komarci ne mogu prenositi koronavirus. Tako govore svi dokazi i saznanja koja imamo. U pitanju je respiratorni virus, koji se primarno širi kapljičnim putem, kad zaražena osoba kašlje ili kiše – objašnjavaju iz Svjetske zdravstvene organizacije.

 2. Uništavaju li aparati za sušenje ruku koronavirus?

Sušila za ruke nisu učinkovita u uništavanju Covida-19. Da biste se zaštitili od virusa, WHO savjetuje učestalo pranje ruke sapunom i vodom. Nakon što su vam ruke oprane, temeljito ih osušite najbolje jednokratnim papirnatim ručnicima ili toplom zračnom sušilicom.

3.  Može li vruća kupka spriječiti infekciju?

 Ne može. Vaša normalna tjelesna temperatura ostaje oko 36,5 do 37 stupnjeva Celzijusa bez obzira na temperaturu vaše kupke ili tuša. Zapravo, kupanje u prevrućoj vodi može vam donijeti samo opekline i dehidraciju.

4.  Može li ultraljubičasta svjetiljka za dezinfekciju ubiti virus?

 UV žarulje se ne smiju koristiti za sterilizaciju ruku ili drugih dijelova kože jer UV zračenje može izazvati iritaciju kože.

 5. Širi li se virus u zemljama s toplijom i vlažnijom klimom?

Prema dosadašnjim saznanjima, virus se može širiti na svim područjima. I toplim i hladnim. Normalna temperatura ljudskog tijela ostaje oko 36,5 ° C do 37 ° C, neovisno o vanjskoj temperaturi ili vremenskim prilikama. 

6. Može li prskanje alkoholom ili klorom dokrajčiti Covid-19?

- Ne može. Prskanje alkohola ili klora po tijelu neće ubiti viruse koji su već ušli u tijelo. Prskanje može biti štetno za odjeću i opasno za sluzokožu, pogotovo za oči i usta. Alkohol i klor mogu biti korisni za dezinfekciju površina, ali ih treba koristiti po odgovarajućim preporukama.

7. Može li redovito ispiranje nosa fiziološkom otopinom pomoći u sprečavanju infekcije koronavirusom?

Nema dokaza da redovito ispiranje nosa fiziološkom otopinom štiti od infekcije novim koronavirusom. 

Postoji nekoliko ograničenih dokaza da redovito ispiranje nosa fiziološkom otopinom može pomoći ljudima da se brže oporave od prehlade. Međutim, redovito ispiranje nosa nije pokazalo da sprječava respiratorne infekcije.

8. Štiti li postojeće cjepivo protiv upale pluća od zaraze?

Ne. Cjepivo protiv upale pluća, kao što su pneumokokno cjepivo i vakcina protiv gripe Haemophilus influenzae tip b (HIB), ne pružaju zaštitu protiv koronavirusa.

9. Može li konzumiranje češnjaka spriječiti infekciju Covidom-19?

Češnjak je zdrava namirnica koja može imati neka antimikrobna svojstva. Međutim, nema trenutno ni jedan dokaz da konzumacija češnjaka štiti ljude od koronavirusa.

10. Jesu li antibiotici učinkoviti u sprječavanju i liječenju novog koronavirusa?

 Ne, antibiotici ne djeluju protiv virusa, samo protiv bakterija. Međutim bolesnici koji se već zaraze i koji su hospitalizirani vjerojatno će dobiti antibiotik zbog sprječavanja dodatnih upalnih komplikacija.

Izvor: Slobodna Dalmacija


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij