hren

U Kini je zabilježeno tek 45 novih slučajeva, no zabilježeno je i 27 smrti. 

Stanje je, međutim, teško u Europi i SAD-u, a posebno u Italiji. Ondje je jučer umrlo 36 ljudi, a zaraženo je više od 1200. Ukupan broj mrtvih u toj zemlji je 233, a ukupan broj slučajeva je 5883. 

Zasad u samo dvije EU države nema koronavirusa - u Bugarskoj i Cipru.

U Hrvatskoj je jučer potvrđen 12. slučaj, a radi se o bliskom kontaktu drugog bolesnika s koronavirusom u Varaždinu. U Sloveniji je ukupno 12 zaraženih, a osmi kojemu je potvrđena zaraza je liječnik koji je bio u kontaktu s više od stotinu ljudi. Jako raste i broj zaraženih i mrtvih u Francuskoj. U toj je zemlji umrlo 16, a ukupno je zaraženo gotovo tisuću ljudi.

Italija uvela drastične mjere

Talijanska vlada donijela je odluku o zatvaranju Lombardije i još 14 provincija. Jedino zbog "teških i neodgodivih razloga" će se moći izaći ili ući u ta područja.

Odlukom su obuhvaćene Venecija, Modena, Parma, Piacenza, Reggio Emilia, Rimini, Pesaro, Urbino, Padova, Treviso, Asti i Allessandia.

Stanovnicima će biti preporučeno da ne izlaze iz kuća osim u hitnim slučajevima. 

U nacrtu mjere uspostavlja se "sigurnosna zona" koja obuhvaća Lombardiju i 14 provincija, gdje su predviđena vrlo stroga ograničenja. Konkretno: zatvaranje škola na svim razinama, obustava skijaških aktivnosti i javnih događaja. Muzeji, teretane, bazeni, kazališta, društveni i kulturni centri također će biti zatvoreni. 

Barovi i restorani mogu ostati otvoreni, ali oni će morati osigurati udaljenost od jednog metra među posjetiteljima ako žele imati dozvolu za rad. U nacrtu uredbe također se poziva na ograničavanje interne mobilnosti na "sigurne zone".

Onima koji imaju simptome respiratorne infekcije i vrućicu veću od 37,5°C preporučuje se "ostati kod kuće i ograničiti društvene kontakte što je više moguće te kontaktirati svog liječnika".

Nedjeljom i državnim praznicima bit će zatvoreni srednji i veliki trgovački centri, kao i trgovine unutar trgovačkih centara i tržnica.

Poslovni sastanci će se morati odgoditi. Crkve mogu ostati otvorene, pod uvjetom da su u stanju jamčiti da nema velikog okupljanja ljudi. Međutim, građanski i vjerski obredu se obustavljaju, uključujući i sprovodi.

Mjere će trajati do 3. travnja.

Italija zapošljava 20.000 medicinskih radnika zbog koronavirusa

Italija je također danas odlučila zaposliti 20.000 medicinskih radnika u bolnicama kako bi suzbila epidemiju koronavirusa u kojoj je zaraženo gotovo 6000 ljudi, po čemu je najteže pogođena europska zemlja.

Odluka donesena na vladinoj sjednici treba omogućiti povećanje broja kreveta na odjelima intenzivne njege s 5000 na 7500, što je povećanje od 50 posto te udvostručiti broj mjesta na odjelima za plućne i zarazne bolesti.

U najteže pogođenoj pokrajini "Lombardiji (3420 zaraženih) stanje u bolnicama je napeto", priznao je u subotu navečer čelnik civilne zaštite Angelo Borrelli. "Očekujemo da će od nas zatražiti prijevoz pacijenata na odjele intenzivne skrbi u drugim pokrajinama."

Među 20.000 medicinskih radnika predviđa se 5000 liječnika specijalista, 10.000 medicinskih sestara i 5000 bolničara. Vladina odluka uključuje mogućnost zapošljavanja umirovljenih liječnika.

Za ovu mjeru trebat će milijarda eura od 7,5 milijarda koje je Rim u četvrtak odobrio po hitnom postupku za borbu s virusom. Europska komisija je u subotu u Rimu istaknula da se ti izvanredni rashodi neće računati kod procjene deficita zemlje.

Odlukom se predviđa i mogućnost rekvizicije hotela radi smještaja ljudi u karantenu te pomoć i financijska sredstva u iznosu od 50 milijuna eura za tvrtke koje proizvode zaštitne maske i druge proizvode za suzbijanje epidemije.

Uz zdravstveni sektor, vlada je donijela uredbe i za pravosuđe: do 31. svibnja sudovi će moći održavati rasprave zatvorene za javnost. Usto preporučuje primjenu videokonferencija.

Italija je s 233 umrlih na drugom mjestu iza Kine po broju smrtnih ishoda i treća po broju oboljelih, iza Kine i Južne Koreje.

Zbog ovakvih podataka strani turisti su uglavnom pobjegli iz zemlje. "Stanje u Rimu je doista katastrofalno, mislim da su mediji pretjerali" u izvještavanju o bolesti, rekla je za AFPTV mlada turistička vodičica blizu Koloseja, Francesca Sposito. Talijanska prijestolnica, inače krcata turistima, ovih je dana sablasno prazna.

"Vidimo da nema nikog ni u jednoj turističkoj znamenitosti u gradu", potvrdio je Pierrick, 67-godišnji francuski umirovljenik.

Izvor : Index.hr


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij