hren

SVE JE KRIVA KORONA
Ministarstvo znanosti i obrazovanja u suradnji sa Stožerom civilne zaštite ovog petka poslalo je javnu uputu osnovnim i srednjim školama o odgađanju svih putovanja izvan Hrvatske barem u idućih mjesec dana.

U objavi koju potpisuje ministrica Blaženka Divjak, stoji da se organizirana putovanja u inozemstvo odgađaju 'zbog trenutačne i promjenjive epidemiološke situacije u svijetu' jer sigurnost učenika i odgojno obrazovnih radnika mora biti na prvom mjestu.

- Sve školske aktivnosti i nastava provode se u skladu sa školskim kurikulumima, a ova uputa je isključivo vezana za putovanja planirana izvan Republike Hrvatske u sljedećih mjesec dana - poručila je ministrica.

Iz splitskog ogranka Hrvatske udruge ravnatelja osnovnih škola kazali su nam kako prate situaciju.

- Djeca iz osnovnih škola ionako ne idu na ekskurzije u inozemstvo osim onih učenika koji imaju strane jezike kao izborne. Putuje se unutar Hrvatske, najviše u Istru, Hrvatsko zagorje, Gorski kotar, ali za sada nema zapreke za tim putovanjima. U svim slučajevima, nećemo ništa prepustiti slučaju, već ćemo pratiti situaciju i postupati sukladno preporukama nadležnih - rekli su nam iz Udruge ravnatelja.

Sigurnost putnika, posebice djece, na nultom je mjestu, naglašava i Ivica Čović iz splitske putničke agencije Vip travel koji je odmah po preporuci Ministarstva obrazovanja donio odluku da se sve inozemne školske ekskurzije planirane tijekom ožujka i travnja odgode za početak ljeta.

Isto su napravili i u Magellanu, te u F toursu gdje su i očekivali ovu preporuku ministrice, te su, u kontaktu s roditeljima, odgodili sva školska putovanja za dva mjeseca, a riječ je o Italiji koja je bila na repertoaru tijekom travnja. Ostali izleti, poput, primjerice, Njemačke kao studijskog putovanja učenika izborne nastave stoje za svibanj.

- Kontaktirat ćemo ovih dana sa svim školama koje su nas odabrale kao voditelja putovanja i dogovoriti alternativne termine koji bi bili najpogodniji kako djeca ne bi gubila nastavu. Nadamo se da će se situacija s virusom smiriti dolaskom toplijih dana. Svakako, naše putnike nećemo dovoditi u ikakav rizik - rekao je Ivica Čović iz Vip travela gdje su se prva najavljena školska putovanja trebala održati uskoro i to u Rim koji će za sada pričekati neka bolja vremena.

Više ne vode svi putevi u Rim

Među prvim odgodama je i putovanje splitskih srednjoškolaca u Rim, Pompeje i Padovu koje se trebalo održati od 12. do 17. travnja u aranžmanu hodočasničke putničke agencije Kraljica mira.

- Oni će o odgodi i novom terminu razgovavarati 15. ožujka, ali kao zabrinuti roditelj zatražila sam povrat novaca što mi je i omogućeno. Ako se ne mora, bolje da se ne putuje pod ovakvim okolnostima - rekla nam je jedna mama.

Nakon objave ministrice o preporuci odgode inozemnih putovanja njezin Facebook profil nastavnici i roditelji zatrpali su upitima. Ljudi su u dilemi putovati ili ne, a termin 'preporuka o odgodi' ne podrazumjeva višu silu koja bi omogućila siguran povrat uplaćenih sredstava posebice za zrakoplovne karte

- Nas sedmero, troje profesora i četiri učenika u nedjelju smo trebali putovati na Erasmus u Borrianu u Španjolsku. Put je na koncu otkazan, ali bili smo u velikoj dilemi jer nije navedeno nigdje da je zabranjeno to područje, a izdana je samo preporuka. Karte za avion su kupljene još u prosincu, ostale zemlje sudionici dolaze. Bilo bi bolje da je izdana zabrana putovanja svima svugdje, nego ovako gdje opet sami donosimo odluke - post je jedne profesorice iz Osijeka.

Učenicima i nastavnicima, korisnicima programa Erasmus+ i Europske snage solidarnosti preporuka je hrvatskih nadležnih instutucija da otkažu ili odgode putovanja u talijanske regije Lombardija, Veneto, Emilia Romagna i Pijemont te Kinu, Hong Kong, Japan, Iran, Južnu Koreju i Singapur.

- Sve organizacije korisnice programa Erasmus+ i Europske snage solidarnosti mogu otkazati, odgoditi ili premjestiti aktivnosti planirane u takvim regijama na najfleksibilniji način. One će moći zatražiti primjenu "više sile" koja će se odnositi na aktivnosti i troškove povezane uz mobilnosti u zahvaćena područja i iz njih, a vezano za izvanrednu situaciju i nacionalne preporuke. Viša sila ne primjenjuje se za područja koja nisu zahvaćena koronavirusom - stoji na stranicama Ministarstva obrazovanja.

Izvor: Slobodna Dalmacija


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij