hren

Dvije godine mirovine za one koji ju nemaju državu će stajati 312 milijuna kuna.
I ako se procjenjuje da u Hrvatskoj oko 60.000 starijih od 65 godina nije ispunilo minimalne uvjete za ostvarenje prava na mirovinu, novi institut tzv. nacionalne mirovine u idućoj, godini svoga debija, obuhvatio bio 19.700 osoba, a 2022. ukupno 21.840 osoba.

Državu bi ovakva nova socijalna mjera u spomenute dvije godine stajala 312 milijuna kuna (132 mil. kn u 2021. te 186 mil. kn u 2022.) Podaci su to iz prijedloga Zakona o nacionalnoj naknadi za starije osobe kojeg je Vlada jučer pustila u e-savjetovanje, a na snagu bi trebao stupiti s prvim danom 2021.

novi zakon

Svaki umirovljenik dobit će godišnji bonus u visini minimalne mirovine

Kako je prije najavljeno, mjesečni iznos ove nacionalne naknade bio bi 800 kuna po korisniku, pod osnovnim uvjetom da je hrvatski državljanin koji je navršio 65 godina života s prebivalištem na području RH i to neprekidno 20 godina prije podnošenja zahtjeva. Prijedlog zakona propisuje i ostale kriterije pa tako i imovinski cenzus u kojem stoji da “da korisniku i/ili članovima kućanstva prihod ostvaren u prethodnoj kalendarskoj godini po članu kućanstva, mjesečno ne prelazi utvrđeni iznos nacionalne naknade za starije”.

Uz to, nacionalnu naknadu neće moći primati oni kojima je odobrena i ona zajamčena minimalna socijalna, kao ni osobe kojima je priznato pravo na uslugu smještaja prema propisima o socijalnoj skrbi. Na novu naknadu neće moći računati ni oni koji su sklopili ugovor o dosmrtnom uzdržavanju ili ugovor o doživotnom uzdržavanju.

socijalni projekt

Zemlja u kojoj Hrvati obožavaju raditi uvodi temeljnu mirovinu, evo kada stupa na snagu

Među najvažnijim kriterijima je, naravno i onaj koji kaže da korisnik nacionalne mirovine ne može biti osoba koja je korisnik mirovine prema propisima RH ili neke druge države. No za tak kriterij postoji iznimka koja glasi: “Iznimno, korisnik prava na mirovinu iz obveznog mirovinskog osiguranja može ostvariti pravo na nacionalnu naknadu pod uvjetom da se na zahtjev korisnika obustavi isplata mirovine”.

U ispitivanju kriterija u prihod se ne uračunavaju doplatak za pomoć i njegu i invalidnina prema propisima o socijalnoj skrbi, invalidnina hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji ili ona prema propisima o zaštiti vojnih i civilnih invalida rata kao ni naknada zbog tjelesnog oštećenja i doplatak za njegu prema propisima iz mirovinskog osiguranja te druge naknade koje ne podliježu plaćanju poreza na dohodak.

Večernji list

Cetinski odselio iz Rovinja: Sa suprugom živi u stanu od 40-ak kvadrata

od 1. siječnja

Uvodi se nacionalna naknada od 800 kuna po korisniku, evo tko će sve na nju imati pravo

modernizacija

FOTO: BMW mijenja logo, a razlika je drastična

PRIJAVITE SE BESPLATNO!

ČAKOVEC: Razvojni potencijali automobilske industrije na hrvatskom tržištu, 18. ožujka 2020.

PD VL NATIVE TIM

Želja nam je da projekt sam financira izgradnju novih tehnologija i otvaranje radnih mjesta

mirovina i iznos mirovine u RHnacionalna mirovinanacionalna naknada
Komentirajte prvi Uključite se u raspravuPridružite se najvećoj poslovnoj zajednici u Hrvatskoj!Prijavite se


Više iz rubrike Hrvatska Pogledajte sve skupi izlet Cijene ulaznica na Plitvicama u sezoni penju se na 300 kuna: U parku imaju objašnjenje za poskupljenjeKaže da im je 2018. godina bila rekordna po broju posjetitelja, imali su ih 1,8 milijuna. POVRATAK NA SCENU FOTO/VIDEO: Todorić najavio moguć ulazak u politiku pred parlamentarne izboreTodorić nije želio potvrditi stoji li upravo on iza arbitraže koja je protiv Hrvatske zbog "lex Agrokor" nedavno pok… Održala govor pred EU zastupnicima FOTO: Hrvatski ministar s najpoznatijom aktivisticom svijetaIzrazio je potporu njezinom radu 'na aktivnostima u borbi protiv klimatskih promjena'. alternativna nastava Divjak: Ako se situacija s koronavirusom pogorša, nastava će biti onlineŠto se tiče higijenskih potrepština u sustavu obrazovanja, ministrica je istaknula da je situacija u redu.

ImpressumForumKontaktOglašavanjeOpći uvjeti korištenja

Partnerski portali:

Vecernji.hrOrdinacija.hrDiva.hrLokalni.hrNjuškalo.hr24sata.hrPixsell.hrExpress.hrMiss7mama.hrMiss7gastro.hrMiss7.hrMiss7zdrava.hrJoomboos.hr

Pratite nas

© 2020. Poslovni dnevnik. Sva prava pridržana. Styria Media Group AG Developed by Porilook Solution


 


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij