hren

KONAČNO PREKINUT NIZ
To da “Promet” poslovnu godinu završi s gubitkom više nije vijest, ali zato svakako jest informacija da je lanjsku godinu završio u plusu.

Doduše, iznos dobiti od 200.000 kuna je simboličan, ali konačno je prekinut neslavni niz gubitaka u poslovanju. Prisjetimo se, ne tako davno, na kraju 2018. godine, javni prijevoznik bio je u minusu od čak 15 milijuna kuna.

Miroslav Delić, direktor “Prometa”, ima razloga za zadovoljstvo nakon jednogodišnjeg razdoblja na čelu ove komunalne tvrtke, jer osim pozitivnog poslovanja, ovo poduzeće priprema još jednu, treću nabavu novih autobusa – njih čak 54 preko Ministarstva prometa i europskih fondova.

Projekt je to vrijedan više od 100 milijuna kuna, a osim novih vozila uključivat će još videonadzor u autobusima te postavljanje novih stotinjak nadstrešnica.

– Trenutno je u izradi studija opravdanosti te nabave, koja potom ide na odobrenje Ministarstvu i Središnjoj agenciji za financiranje i ugovaranje (SAFU), tako da u idućih nekoliko mjeseci očekujemo odluku o dodjeli sredstava i raspisivanje natječaja za odabir isporučitelja.

Košarka Navijačima servirali veliko razočaranje: Šibenčani u potpunosti nadigrali ‘žute‘ i zasluženo stigli do pobjede Pročitaj više Crna kronika Golobradi razbojnik nije upio opljačkati dućan pa otišao u drugi i prijetio prodavačici nožem, Tužiteljstvo traži da ostane na Bilicama Pročitaj više Prosječna starost 3 godine

Također, nakon što su odlukom odobrena sredstva, izrađene studije te provedeno prethodno savjetovanje, početkom ožujka napokon očekujemo raspisivanje natječaja za isporučitelja modernog sustava e-ticketinga. Kad kompletiramo sve ove najavljene projekte, bez lažne skromnosti mogu reći da će “Promet” biti gradska tvrtka na ponos suvlasnicima, zaposlenicima i korisnicima – navodi Delić, potkrepljujuću tu tvrdnju činjenicom da će nakon svih navedenih nabava koje će se praktički provesti u dvije godine, uključujući i ovu koja se priprema, prosječna starost voznog parka javnog prijevoznika biti samo tri godine, što je u samom vrhu ne samo Hrvatske, nego i Europe.

Usporedbe radi, prije samo godinu dana starost je iznosila gotovo 14 godina, dok moderan sustav e-ticketinga ne postoji.

Podsjetimo, nakon što smo dobili 34 vozila u sklopu projekta “No regret”, u svibnju, odnosno lipnju ove godine stiže nam 18 novih vozila koja su nabavljena preko ITU mehanizama, a kojima ćemo do idućeg ljeta pridodati nova 54 autobusa.

Svim navedenim tehničko-tehnološkim promjenama valja pridodati ništa manje važan i godinama najavljivan Plan restrukturiranja koji je izrađen krajem 2019. godine, novi Kolektivni ugovor koji se primjenjuje od početka godine, a iz kojega se ispunjavaju sve obveze prema radnicima, te dobru likvidnost poduzeća, koje samostalno plaća sve svoje obveze bez pomoći suvlasnika, za razliku od prijašnjeg razdoblja.

Do kraja ove godine ovo trgovačko društvo, uz daljnja nastojanja da pozitivno posluje s dobrom likvidnošću, planira dodatno smanjiti troškove za nekoliko milijuna kuna u odnosu na prethodne godine zbog manjeg broja ljudi, manje potrošnje goriva i dijelova za vozila u sklopu održavanja, odnosno ukupne racionalizacije.

Također, u planu mu je i smanjivanje broja zaposlenih na manje od 600 tijekom ove i iduće godine, što je nekoć bilo nezamislivo. To će biti rezultat restrukturiranja, odnosno izrade nove sistematizacije koja je u tijeku i trebala bi zaživjeti za najviše dva mjeseca.

– Za provođenje svih ovih, kao i budućih aktivnosti i ostvarivanja svih zacrtanih ciljeva i rezultata naravno da je nužna suradnja, razumijevanje te podrška kako sindikata “Prometa”, tako i svih njegovih suvlasnika, posebno Grada Splita kao većinskog vlasnika – ističe direktor “Prometa”.

Izvor: Slobodna Dalmacija


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij