hren

OSMI ZARAŽENI
U Rijeci je potvrđen još jedan slučaj zaraze koronavirusom, potvrdio je ministar zdravstva za DNEVNIK.hr

* Potvrđen osmi slučaj zaraze u Hrvatskoj.

* Petero zaraženih u rijeci, troje u Zagrebu.

08:25 Druga smrt od koronavirusa zabilježena je u američkoj državi Washington. U New Yorku je potvrđen prvi slučaj zaraze, a riječ je o žena u tridesetim godinama. Koronavirusom se zarazila tijekom nedavnog putovanja u Iran i da se nalazi u karanteni u svojoj kući. 

08:10 U kineskoj središnjoj provinciji Hubei, epicentru epidemije koronavirusa, u nedjelju je prvi put od siječnja prijavljeno manje od 200 slučajeva novih infekcija.

07:40 Osmi slučaj zaraze koronavirusom u Hrvatskoj potvrđen je u Rijeci, potvrdio nam je ministar zdravstva Vili Beroš. Riječ je o članu obitelji muškarca čiji su nalazi također prije nekoliko dana pokazali da je pozitivan na taj virus.

Ovo je peti slučaj zaraze u Rijeci, a troje ljudi je zaraženo i u Zagrebu. Svi su pacijenti pod zdravstvenim nadzorom.

Počeli ste naglo kašljati, boli vas grlo, imate kratak dah? Što učiniti ako sumnjate da ste zaraženi koronavirusom

Koronavirus: Što je kućna izolacija, kako se ponašati, što trebate, a što nikako ne smijete činiti

Upute Stožera civilne zaštite

Stožer civilne zaštite apelirao je na sve koji su bili na područjima zahvaćenim koronavirusom da, u interesu javnog zdravlja, ne dolaze na javna okupljanja. To se odnosi na osobe koje su bile na području Kine, Hong Konga, Japana, Singapura, Južne Koreje, talijanskih pokrajina Lombardije, Veneta, Emilia Romagne i Pijemonta te Irana.

Građanima stožer preporučuje i da se pri pozdravljanju ne rukuju jer je to mogući način prijenosa virusa.

Iz Stožera civilne zaštite kazali su i da osobe u tranzitu kroz Hrvatsku ne prolaze proceduru stavljanja pod epidemiološki nadzor, sukladno uputi HZJZ-a, kao i da su pripremljene upute za vozače koji svakodnevno putuju u epidemiološki ugrožena područja. "Zbog njihove samozaštite nužno je korištenje zaštitne opreme. S tim u vezi, definiran je poseban režim prema navedenima koji će primjenjivati granična policija i Državni inspektorat", stoji u objavi SCZ-a.

Svi oni koji imaju simptome prehlade, a nisu u posljednjih 14 dana bili u Kini, Hong Kongu, Japanu, Južnoj Koreji, Singapuru, Iranu i pogođenim područjima Italije, ne trebaju se javljati epidemiolozima, već se mogu obratiti svom liječniku obiteljske medicine.

Osobe koje su unazad 14 dana boravile u navedenim državama, a ne kašlju, nemaju povišenu temperaturu ili druge znakove prehlade, trebaju se javiti nadležnom epidemiologu, čiji broj mogu dobiti preko županijskih centara 112, dok se oni koji kašlju i imaju povišenu temperaturu te druge znakove prehlade, a boravili su u protekla dva tjedna u navedenim državama, moraju javiti nadležnom epidemiologu kako bi dobili daljnje upute.

Izvor: Dnevnik.hr


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij